2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Az Egyesült Államokban két hónap óta a legtöbb új fertőzöttet regisztrálták

Az Egyesült Államokban két hónap óta a legtöbb új koronavírus-fertőzöttet regisztrálták a baltimore-i Johns Hopkins egyetem és kórház szerdai adatai szerint.

  • Az Egyesült Államokban két hónap óta a legtöbb új fertőzöttet regisztrálták

Egyedül a szerdai napon 38 672 új fertőzést diagnosztizáltak. Az Egyesült Államokban így már több mint 2,3 millió a regisztrált esetek száma, és több mint 121 ezer ember halt meg a vírus okozta Covid-19 nevű betegségben.

Csaknem valamennyi államban emelkedett az új fertőzéses esetek száma. A legtöbb fertőzöttet Kaliforniában, Texasban és Floridában azonosították. A nyugati parti Kaliforniában szerdán 7149 új esetet regisztráltak, a déli Texasban 5551-et, a délkeleti Floridában pedig 5511-et. Jelentősen nőtt a betegek száma Arizonában, Georgiában és Észak-Karolinában is.

Gavin Newsom kaliforniai kormányzó újságíróknak nyilatkozva nem zárta ki, hogy a fertőzések szaporodásához a gazdasági élet újraindítása mellett az elmúlt napok tüntetéssorozata is hozzájárulhatott.

Greg Abbott texasi kormányzó bejelentette, hogy csütörtöktől minden texasi négy sebészi maszkot kaphat ingyenesen a szűrőállomásokon.

Ron DeSantis, Florida kormányzója szerint az állam hosszú időre szóló lezárása után elsősorban a fiatal korosztályok viselkedtek óvatlanul, nem viselve szájmaszkokat és figyelmen kívül hagyva a javasolt társadalmi távolságtartás szabályait.

New York államban, Connecticutban és New Jersey-ben bejelentették, hogy csütörtöktől kötelezően 14 napos karanténba kell vonulniuk mindazoknak, akik olyan tagállamokból érkeznek, ahol ismét erősödik a járvány.

Sajtókonferenciáján Andrew Cuomo, New York állam kormányzója közölte, hogy a szabálysértőket komoly pénzbüntetéssel szankcionálják majd.

 

Trump védelmi együttműködési megállapodást ír alá Dudával

Donald Trump amerikai elnök bejelentette szerdán a lengyel kollégájával, Andrzej Dudával folytatott washingtoni tárgyalásai után, hogy védelmi együttműködésről szóló megállapodást ír alá vele.

A Fehér Ház Rózsakertjében tartott nemzetközi sajtótájékoztatón az amerikai elnök emlékeztetett rá, hogy a két ország már tavaly szándéknyilatkozatot írt alá a biztonsági együttműködés erősítéséről, a megállapodás aláírása ennek logikus következménye. Ugyanakkor sem ő, sem a lengyel elnök nem részletezte a megállapodás konkrétumait, és azt sem, hogy mikor írják alá.

Duda, akinek személyében a koronavírus-járvány kitörése óta az első külföldi vezető tett látogatást a Fehér Házban, üdvözölte a bejelentést, és mind az európai biztonság, mind Lengyelország nemzetbiztonsága szempontjából nagyon fontosnak minősítette a majdani egyezményt. A lengyel államfő bejelentette azt is, hogy várhatóan a korábban jelzettnél több amerikai katonát telepítenek lengyel földre.

A két ország biztonsági együttműködéséről szólva Duda úgy fogalmazott: "ma új szakaszba léptünk, nevezetesen megnyílt a lehetőség arra, hogy több amerikai katona érkezzék országunkba".

Donald Trump kiemelte, hogy lengyel kérésre növelik meg az amerikai katonák létszámát, és nem kizárt, hogy Németországból irányítanak át fegyvereseket.

Arra az újságírói kérdésre, amely azt firtatta, hogy vajon a lengyelországi amerikai katonai jelenlét erősítése értékelhető-e Oroszországnak küldött jelzésként, Trump igennel válaszolt.

"Azt hiszem, hogy ezzel nagyon erős jelzést küldünk Oroszországnak" - fogalmazott.

Trump ismételten megerősítette, hogy az Egyesült Államok csökkenti a Németországban állomásozó katonáinak a létszámát, mert - úgy fogalmazott - az ottani állomásoztatással Washington túl nagy anyagi terheket visel.

Bírálta Berlint az oroszországi energiavásárlásaiért, és megjegyezte: "Németország dollármilliárdokat fizet Oroszországnak energiáért. Megkérdezem: miről is van szó? Ha dollármilliárdokat fizetnek Oroszországnak, akkor nekünk kell megvédenünk őket Oroszországtól? Hát, ez igencsak rossz!"

 

Biden személyesen is jelen lesz a Demokrata Párt elnökjelölt-állító konvencióján

 

Joe Biden, az Obama-kormányzat korábbi alelnöke, a Demokrata Párt várható elnökjelöltje személyesen is jelen lesz nyáron a párt wisconsini elnökjelölt-állító konvencióján - jelentette be Tom Perez, a Demokrata Párt elnöke szerdán este.

A konvenciót Milwaukee városában rendezik meg, s a bejelentés szerint Biden személyesen fogadja majd el az elnökjelöltséget, ám a párt vezető szerve nógatja a küldötteket, hogy a koronavírus-járvány miatt ne jelenjenek meg személyesen, hanem otthonról jelentkezzenek be, illetve voksoljanak.

"A vezetői képesség a bármely helyzethez történő alkalmazkodási képességet jelenti. És mi pontosan így járunk el a konvenciónk szervezésével. A jelenlegi elnökkel ellentétben Joe Biden és a demokraták elkötelezettek az amerikaiak egészségének és biztonságának megóvása iránt" - fogalmazott a pártelnök.

A pártvezetés, illetve a konvenció szervezőbizottsága most dolgozik azon, hogy a küldöttek a távolból is biztonságosan szavazhassanak.

A belváros kongresszusi központjában rendezendő pártgyűlés augusztus 17-én kezdődik, és négy napig tart majd. A szervezők - a The Wall Street Journal című lap értesülései szerint - műholdon közvetített programokat is terveznek, nemcsak Milwaukee-ból, hanem Wisconsin más városaiból, sőt Pennsylvania államból is.

A rendezők már szerződtettek két járványügyi szakembert is, akik egészségügyi és egészségbiztonsági tanácsokkal és ajánlásokkal segítik majd a konvenció szervezőit, résztvevőit és a wisconsiniakat.

Joe Biden kampánymenedzsere, Jen O'Malley a The Hill című lapnak azt mondta: a várható elnökjelöltnek az a szándéka, hogy "büszkén fogadja el" a jelöltséget.

A republikánusok szintén augusztusban tartják elnökjelölt-állító konvenciójukat, a floridai Jacksonville-ben. Eredetileg az észak-karolinai Charlotte városában tervezték, de Észak-Karolina demokrata párti kormányzója a járványra hivatkozva korlátozni akarta az eseményen részt vevő delegátusok és vendégek számát. A Republikánus Országos Bizottság (RNC) elnöke, Ronna McDaniel nem tudott egyezségre jutni Roy Cooper kormányzóval, így a konvenciót Floridába helyezték át.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!