2022. 08. 15. Hétfő Mária napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:15

Külföld

Az Egyesült Államok továbbra is szorosan együttműködik Japánnal

Az Egyesült Államok továbbra is szorosan együttműködik Japánnal egyebek közt az észak-koreai nukleáris leszerelés ügyében - jelentette ki Antony Blinken amerikai külügyminiszter kedden Tokióban. Méltatta a Tokió és Washington közti gazdasági kapcsolatokat is.

  • Az Egyesült Államok továbbra is szorosan együttműködik Japánnal

Blinkent látogatására elkísérte Lloyd Austin védelmi miniszter is. Ez a két tárcavezető első hivatalos tengerentúli útja hivatalba lépésük óta. Japán hivatali partnereikkel folytatott egyeztetésükön az észak-koreai nukleáris leszerelés, az amerikai-japán biztonsági együttműködés, valamint Kína és a mianmari puccs is szóba került.

Üzletemberek előtt elmondott beszédében Blinken hangsúlyozta, hogy az amerikai-japán gazdasági viszony egyike a legerősebbeknek a világon. Úgy vélte, hogy a koronavírus-járvány rávilágított a globális ellátórendszer hiányosságaira a létfontosságú termékeket illetően, beleértve az egészségügyi felszerelést is, ezért a két országnak együtt kell működnie a biztonságos, erős ellátórendszer kiépítésében is.

A külügyminiszter japán hivatali partnerének kiemelte, hogy mind Tokió, mind pedig Washington elkötelezett a demokrácia, az emberi jogok és a jogállamiság ügyében, és leszögezte, hogy ezen értékek a világ sok helyén veszélyben forognak, például Mianmarban és Kínában.

Kisi Nobuo japán védelmi miniszter a találkozást amerikai hivatali partnerével határozott üzenetnek nevezte, amely szerinte megmutatja Washington elkötelezettségét a térség felé, és hangsúlyozza a japán-amerikai kapcsolatok erejét. Hozzátette, egyeztetnek Pekingnek a Dél-kínai-tengeren zajló műveleteiről is.

Austin a maga részéről kiemelte a szabad és nyitott indiai- és csendes-óceáni térség fontosságát, és úgy vélte, hogy ennek a két ország szövetsége az egyik alapja.

Elemzők szerint Japán vélhetően amerikai támogatást kér a nyári tokiói olimpiai játékok kapcsán, amelyet a kormány mindenképpen szeretne megrendezni a tavalyi halasztás után.

Blinken és Austin Tokióból szerdán Szöulba utazik tovább, ezt követően pedig Blinken a tervek szerint csütörtökön Alaszkában találkozik majd kínai hivatali partnerével, Vang Jivel.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

CPAC Texas - a HírTV műsorán!

CPAC Texas - a HírTV műsorán!

CPAC Texas! A világ legnagyobb és legbefolyásosabb konzervatív rendezvényén Orbán Viktor mond nyitóbeszédet! A magyar miniszterelnök dallasi beszéde augusztus 4-én 20 óra 30 perctől a HírTV műsorán!!!
Zsuzsi asztala - ajánló

Zsuzsi asztala - ajánló

A vidék az új nagyváros! Zsuzsi asztala - szombaton 13 órától a HírTV műsorán. Várja Önöket a képernyő elé György-Horváth Zsuzsa.
Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Párbaj - ajánló

Párbaj - ajánló

Újraindult heti vitaműsorunk, Párbaj néven. Pénteken 20 órától várunk mindenkit a képernyő elé. Műsorvezető: M. Dobos Marianne!

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!