2022. 08. 16. Kedd Ábrahám napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Hazahúzó 01:00

Külföld

Az Egyesült Államok továbbra is aggódik a nyugat-kínai hszincsiangi helyzet miatt

Az Egyesült Államok szombaton aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy Peking esetleg korlátozta az ENSZ emberi jogi főbiztosát hszincsiangi látogatásán - közölte Antony Blinken amerikai külügyminiszter.

  • Az Egyesült Államok továbbra is aggódik a nyugat-kínai hszincsiangi helyzet miatt

A washingtoni diplomácia irányítója közleményében úgy vélekedett, hogy Michelle Bachelet látogatásának körülményei "nem tették lehetővé az emberi jogi helyzet teljes és független értékelését".

Kifejtette: "nyugtalanítják azok a jelentések, amelyek szerint a Hszincsiangban élő embereket figyelmeztették, hogy ne panaszkodjanak, és ne beszéljenek nyíltan a régióban uralkodó állapotokról".

A kínai régió régóta a civileket célzó véres támadások színhelye, amelyeket a hatóságok szerint szeparatisták és iszlamisták, illetve a régió fő etnikai csoportja, az ujgurok követtek el.

A nyugat-kínai Hszincsiang tartomány néhány éve drákói felügyelet alatt áll - írta jelentésében az AFP francia hírügynökség.

Nyugati tanulmányokban azzal vádolják Pekinget, hogy több mint egymillió ujgurt és más muszlim etnikai csoportok tagjait internálták "átnevelő táborokba", sőt "kényszermunkát" vagy "kényszersterilizációt" is alkalmaznak. Az Egyesült Államok népirtásról beszél.

Kína elítélte az elfogult jelentéseket, és "szakképzési központokról" beszélt, amelyek célja a foglalkoztatás fejlesztése és a szélsőségesség felszámolása.

Az ENSZ emberi jogi főbiztosa Hszincsiangban, a régió fővárosában, Ürümcsiben tett látogatást, és elmondta, hogy meglátogatott egy börtönt Kasgár városában, ahol többek között foglyokat is látott, és a hozzáférést "meglehetősen nyitottnak, meglehetősen átláthatónak" minősítette.

A hszincsiangi kormány, mint mondta, biztosította őt arról, hogy a "szakképzési központok hálózatát felszámolták". Michelle Bachelet elmondta, hogy meglátogatta az egyik korábbi központot.

Látogatásának részleteit nem hozták nyilvánosságra. A volt chilei elnök a Kínában kialakult járványhelyzet miatt olyan egészségügyi burokban volt, amely távol tartotta őt a külföldi sajtótól.

Bachelet útja végén tartott online sajtótájékoztatóján megismételte, hogy látogatása, amelyből a külföldi sajtót kizárták, "nem vizsgálat" volt.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

CPAC Texas - a HírTV műsorán!

CPAC Texas - a HírTV műsorán!

CPAC Texas! A világ legnagyobb és legbefolyásosabb konzervatív rendezvényén Orbán Viktor mond nyitóbeszédet! A magyar miniszterelnök dallasi beszéde augusztus 4-én 20 óra 30 perctől a HírTV műsorán!!!
Zsuzsi asztala - ajánló

Zsuzsi asztala - ajánló

A vidék az új nagyváros! Zsuzsi asztala - szombaton 13 órától a HírTV műsorán. Várja Önöket a képernyő elé György-Horváth Zsuzsa.
Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Párbaj - ajánló

Párbaj - ajánló

Újraindult heti vitaműsorunk, Párbaj néven. Pénteken 20 órától várunk mindenkit a képernyő elé. Műsorvezető: M. Dobos Marianne!

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!