2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Az Egyesült Államok készenlétbe helyezett 8500 katonát a NATO támogatására Európában

Az Egyesült Államok készenlétbe helyezett 8500 katonát, hogy rendkívül rövid időn belül Európába telepíthesse őket, amennyiben a NATO aktiválja gyorsreagálású erőit az ukrajnai feszültségek közepette - jelentette be hétfőn John Kirby, az amerikai védelmi minisztérium szóvivője.

  • Az Egyesült Államok készenlétbe helyezett 8500 katonát a NATO támogatására Európában

A tisztségviselő hangsúlyozta, hogy a csapattelepítésről még nem született végleges döntés. Mint mondta, mindez független a NATO keleti szárnya erősítésének keretében történő, Európán belüli amerikai csapatmozgásoktól, amelyek a szövetségesek megnyugtatására szolgálnak. Hozzátette, hogy a készültség elrendeléséről Joe Biden amerikai elnök döntött Lloyd Austin tárcavezető javaslatára.

"Fel vannak készülve, hogy egy sor eshetőségre reagáljanak, ideértve a NATO Reagáló Erő (NRF, a NATO többnemzetiségű gyorsreagálású hadereje) támogatását is, amennyiben aktiválják őket" - mondta Kirby. Hozzátette, hogy az NRF aktiválásáról az észak-atlanti szövetség dönt.

Az Egyesült Államok, a NATO és az ukrán vezetés a napokban azzal vádolta meg Oroszországot, hogy Ukrajna elleni esetleges invázió céljából vonultatott fel közel százezer katonát a közös határ mentén. Moszkva cáfolja ezt, hangsúlyozva, hogy saját területén lévő csapaterősítésről van szó, és a NATO keleti bővítésének leállításával kapcsolatos biztonsági garanciákat követel.

Hétfőn, az uniós tagországok külügyminisztereinek brüsszeli tanácskozását követően - amelybe videokonferencia révén bekapcsolódott az amerikai diplomácia irányítója, Antony Blinken is - Josep Borrell, az Unió kül-, és biztonságpolitikai főképviselője sajtókonferenciáján utalt arra, hogy Washington "megelőző intézkedései" az uniós külügyminiszterek szerint "szükségtelenek". Az uniós politikus a többi között kifejtette: "el kell kerülni a pánikszerű reakciókat, amelyeknek még pénzügyi következményeik is vannak".

Hétfőn este az amerikai külügyminisztérium szóvivője Ned Price - mintegy válaszként Borrell megjegyzésére a "pánikszerű reakciókról" - leszögezte, hogy nincs nézetkülönbség Washington és Brüsszel között az esetlegesen Oroszország ellen hozandó szankciók ügyében.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!