2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Napi aktuális 23:30

Külföld

Az EB azt akarja, hogy kikössenek a migránshajók

Az Európai Bizottság felszólította a tagállamokat, hogy engedjék kikötni a menekülteket szállító hajókat. A felszólítás azután érkezett, hogy Málta és Olaszország 14 napja nem engedi be a migránsokkal érkező civil szervezetek hajóit.

  • Az EB azt akarja, hogy kikössenek a migránshajók

Már tizennegyedik napja nem tud kikötni és a nyílt tengeren rekedt egy migránsokat szállító hajó, miután sem Málta, sem Olaszország nem volt hajlandó kikötési engedélyt adni. A hajó - ami az egyik bevándorlókat segítő civilszervezethez - 32 menekültet vett fel korábban egy gumicsónakból, azóta az időjárási körülmények tovább romlottak.

„A tengeren az egyik nagy probléma, hogy lassan kifogyunk az élelemből, az ellátmányból, a vízből. De a másik, még nagyobb gond az, hogy vendégeink, a fedélzeten lévő 32 ember már 14 napja itt ragadtak és láthatóan mentális problémák jelentkeznek, egészségügyi állapotuk egyre romlik” – mondta Phillip Hahn misszióvezető.

A hajó jelenleg a máltai partoknál van, miután engedélyt kapott rá, hogy a vihar elől a csendesebb partközeli vízeken találjon menedéket. Az egyik 33 éves menekült 2016-ban hagyta el hazáját, Kongót, és nem érti miért nem engedik őket tovább Európába.

„Itt vagyunk ezen a hajón, nem értjük mi történik. Nem vagyunk halak vagy cápák, emberi lények vagyunk mint bárki más. Átkeltünk a tengeren, életünket kockáztatva, hogy Európába jöjjünk, és most Európa elutasít bennünket, nem tudom miért. Nem értem, hogy ez rasszizmus miatt van vagy miért” – így Bob Kiangala.

Róma és Valetta már az eddigi években is sok migránst fogadott be, a kialakult helyzetért pedig az NGO-s mentőhajókat hibáztatják, mert azok úgy működnek, mintha menekült taxik lennének.

Az Európai Bizottság migrációs ügyekért felelés biztosa közben felszólította a tagállamokat, hogy engedélyezzék a tengeren ragadt hajók ideiglenes kikötését.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!