2023. 11. 28. Kedd Stefánia napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

Külföld

Az AUR betiltaná az RMDSZ-t

A következő időszakban is lesz beleszólása a róla szóló döntésekbe az erdélyi magyarságnak - írta Orbán Viktor. A miniszterelnök levélben gratulált az RMDSZ választási eredményéhez. A vasárnapi romániai parlamenti választáson a szavazatok 7 százalékát szerezte meg a magyar szövetség. A bukaresti parlamentbe bejutott a szélsőséges AUR, a Románia Egyesüléséért Szövetség, amely máris betiltaná az RMDSZ-t.

  • Az AUR betiltaná az RMDSZ-t

Csak részben magyarázható a koronavírus-járvánnyal, hogy az elmúlt 30 év legalacsonyabb választási részvétele mellett tartották meg a parlamenti választást.

Ennek ellenére a képviselőházban, és a szenátusban is biztosított a magyar képviselet - jelentette ki Kolozsváron az RMDSZ elnöke.

"Alacsony volt a részvétel, ezt lehetett előre látni, mi mégis reménykedtünk abban, hogy az utolsó pillanatban minél többen legyőzik azt a félelmet, amit a koronavírus-járvány okozott, és elmennek szavazni, másrészt pedig azt a dühöt, azt a mérget, amely összegyűlt az elmúlt hónapokban, a választással, a szavazással próbálják levezetni."

- mondta Kelemen Hunor, elnök, Romániai Magyar Demokrata Szövetség.

A várakozásokkal ellentétben az ellenzéki szociáldemokraták nyerték választásokat, a kormányzó Nemzeti Liberális Párt a második helyre csúszott.

Bejutott a bukaresti parlamentbe az alig egy éve alakult neofasiszta román párt, az AUR, a Románia Egyesüléséért Szövetség. A magyarellenes párt térnyeréséről beszélt Antal Lóránt udvarhelyszéki szenátor.

Orbán Viktor miniszterelnök levélben gratulált Kelemen Hunornak, az RMDSZ-nek a választáson elért eredményéhez, aminek köszönhetően továbbra is jelentős magyar képviselet lesz a román parlamentben.

Kapcsolódó:

Simion: az RMDSZ-nek nincs mit keresnie Románia parlamentjében

Hír TV

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!