2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Sissi zsiráfjától a biodómig 03:00

Az amerikaiak úgy táncoltak, ahogy a Kreml fütyült?

Hír TV

2017. november 3., péntek 12:38, frissítve: péntek 17:10

Donald Trump szerint nem volt jelentősége annak a találkozónak, amin ő és az orosz választási beavatkozással hírbe hozott tanácsadója is részt vett. George Papadopoulos bevallotta, hogy az orosz kormánytól próbált lejárató információt szerezni Hillary Clintonról. Közben az is kiderült, hogy a kampány idején a közösségi médiában több ezer olyan orosz hirdetés jelent meg, amelyeken keresztül Moszkva befolyásolhatta az amerikai választókat.

Kétnapos meghallgatáson kérdezte a washingtoni szenátus a Facebook illetékesét arról, hogy a vállalat miért nem vette észre, hogy egyes 2016-os választási hirdetésekért rubellel fizettek, miért tartott sokáig ennek kivizsgálása, és ezáltal, mennyit is tudnak az 5 millió hirdetőjükről. A Facebook egy két hónapos vizsgálat után tette nyilvánossá, hogy orosz állampolgárok legalább 3 ezer politikai hirdetést vásároltak, és további 80 ezer posztot tettek közzé, amelyek két év alatt mintegy 126 millió amerikaihoz értek el az elnökválasztás előtt.

„Egy ellenséges idegen hatalom ügynökei elérték az Egyesült Államok közösségi médiafelületeit, és úgy manipulálták az információkat, hogy az megosztotta a társadalmunkat a faji, bevándorlási és fegyverviselési kérdésekben. Ami még ennél is bosszantóbb, hogy ehhez a megosztáshoz azokat a közösségi felületeket használták, amiket az amerikaiak hoztak létre a nyitott és demokratikus társadalom elvének megfelelően” – jelentette ki Richard Burr, a szenátusi hírszerzési bizottságának republikánus elnöke.

A bizottság demokrata párti alelnöke szerint pedig az amerikaiak ezáltal úgy táncoltak, ahogy a Kreml fütyült.

A Facebook jogásza elismerte, hogy a cég többet is tehetett volna, ezért most ezer új munkatársat vesznek fel csak a hirdetések ellenőrzésére. „Tudjuk, hogy ez egy vállalaton túlmutató méretű probléma, és a továbbiakban nemcsak arra nyílik lehetőség, hogy jobban odafigyeljünk, de arra is, hogy közösen dolgozzunk azon, hogy ezt a fenyegetést megfelelően kezeljük a jövőben” – ígérte Colin Stretch.

Az amerikai elnökválasztásokba való orosz beavatkozás miatt Donald Trump korábbi kampánymenedzsere, valamint egyik volt tanácsadója a bíróság döntése nyomán továbbra is házi őrizetben marad. A kampányigazgatóként dolgozó Paul Manafortról időközben az is kiderült, hogy az orosz kormány mellett az orosz alvilággal is kapcsolatban állt, ciprusi pénzmosó cége a Szeva bácsiként ismert Szemjon Mogiljevics pénzét is kezelte. 

Manafort tagadja bűnösségét, de Trump másik hírbe hozott tanácsadója, George Papadopoulos bevallotta az FBI-nak, hogy az orosz kormánytól próbált lejárató információt szerezni Hillary Clintonról. Trump szerint a tanácsadónak nem volt fontos szerepe a kampányban, és arra sem emlékszik már, hogy miről beszéltek azon a 2016-os egyeztetésen, amin Papadopoulos is jelen volt.

Trump pénteken kezdte meg 12 napos ázsiai körútját, de a diplomáciai kapcsolatok helyett várhatóan kénytelen lesz az ellene folyó vizsgálatokra koncentrálni.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!