2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Az amerikai külügy is Moszkvát sejti a londoni merénylet mögött

Hír TV

2018. március 13., kedd 07:04, frissítve: kedd 12:04

Egyetért az amerikai külügyminiszter azzal a brit következtetéssel, hogy Oroszország áll a volt orosz hírszerző és lánya angliai megmérgezése mögött. Rex Tillerson szerint a bűncselekmény megrendelőjének és elkövetőjének is bűnhődnie kell. A 66 éves Szergej Szkripal és 33 éves lánya a múlt heti eset óta válságos állapotban van. Az orosz kettős ügynök elleni támadást a NATO is elítélte.

Berendelte Oroszország londoni nagykövetét a brit külügyminiszter. Ezt Theresa May miniszterelnök jelentette be a parlamentben, ahol megerősítette azt a brit álláspontot, miszerint a 66 éves egykori kettős ügynök és 33 éves lánya megmérgezése mögött Oroszország állhat. A miniszterelnök szerint az elkövetők olyan katonai ideggázt használtak a mérgezéshez, amit Oroszországban fejlesztettek ki, és vagy közvetve is érintett Oroszország, vagy abban vétkes, hogy másoknak adta oda az anyagot.

Ennek a vegyi anyagnak a pozitív azonosítása alapján, amit a világ vezető szakértői végeztek a Védelmi Tudományi és Technológiai Laboratóriumban kijelenthető, hogy Oroszország állította elő az anyagot, és még most is képes rá. Az orosz állam által irányított merényletek listája és azon véleményünk alapján, mely szerint a disszidenseket Oroszország legitim célpontnak tekinti, a kormány megállapította, hogy nagyon valószínű, hogy Oroszország a felelős a Szergej és Julia Szkripal elleni merényletért – nyilatkozta May.

A Fehér Ház elítélte a mérgezést, és kiáll legközelebbi szövetségese mellett.

Mi is fokozottan vizsgáljuk az esetet, és nagyon komolyan vesszük. Egy halálos idegméreg használata brit polgárok ellen, brit földön gyalázatos. A támadás vakmerő, válogatás nélküli és felelőtlen volt. A legteljesebben elítéljük, és minden szimpátiánk az áldozatoké és családjaiké, a támogatásunk pedig az brit kormányé. Kiállunk legközelebbi szövetségünk mellett – reagált Sarah Sanders, a Fehér Ház szóvivője.

Moszkvában egy korábbi KGB-s testőr, most parlamenti képviselő reagált a brit és amerikai álláspontra. Andrej Lugovoj szerint jól felépített propaganda része, hogy Oroszországot próbálják meg felelőssé tenni.

Nincs kétségem, hogy ez egy jól megtervezett, előkészített PR-hisztéria, amit már lepróbált és kipróbált forgatókönyvek szerint irányítanak. Kiválasztottak egy embert, egy bizonyos múlttal, hogy senkinek se legyen kétsége, hogy nem csak Oroszországhoz kötődik, de áruló is, és ezt használják fel a belföldi közönség számára – mondta Lugovoj.

Nem csak a Fehér Ház és a brit kormány, de az amerikai külügyminiszter szerint is Oroszország áll Szergej Szkripal volt orosz hírszerző és lánya angliai megmérgezése mögött. Rex Tillerson szerint a bűncselekmény megrendelőjének és elkövetőjének is bűnhődnie kell.

Az orosz kettős ügynök elleni támadást a NATO is elítélte.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!