2020. szeptember 18.,
péntek, Diána napja

Az amerikai kormány 15 millió dollár értékű segélyt küld Libanonnak

MTI

2020. augusztus 7., péntek 18:41

Washington 15 millió dollár értékű segélyt küld a robbanás sújtotta Bejrútba - jelentette be pénteken a USAID, az amerikai kormányzat nemzetközi fejlesztési hivatala.

A segélyszállítmányban élelmiszereket és gyógyszereket szállítanak a libanoni fővárosba. Az élelmiszer a tervek szerint három hónapra és 50 ezer ember, a gyógyszer pedig szintén három hónapra és 60 ezer ember ellátására lesz elegendő.

"A libanoniak mellett állunk e nehéz helyzetben" - hangsúlyozza a USAID által kiadott közlemény. A kormányszerv leszögezte azt is, hogy az Egyesült Államok "régóta támogatja a libanoniak törekvését a gazdasági fellendülésre és a korrupciótól és külföldi befolyásoktól mentes felelős kormányzásra".

Segélyszállítmányokat küld Bejrútba az amerikai hadsereg is. Frank McKenzie tábornok, az amerikai hadsereg Középső Parancsnoksága (Centcom) főparancsnoka csütörtökön jelentette be, hogy három katonai repülőgép élelmiszert, gyógyszert, palackozott vizet szállít Bejrútba. Az első gép csütörtök este már fel is szállt Katarból, az ottani amerikai légitámaszpontról. McKenzie tábornok is jelezte, hogy az amerikai kormányzat kész további segítséget nyújtani Libanonnak "e szörnyűséges tragédia idején".

Pénteki közleményében a USAID kiemelte azt is hogy az amerikai kormányzat már 41,6 millió dollárral segítette Libanon koronavírus-járvány elleni küzdelmét.

A Hezbollah vezetője szerint a történtek vizsgálatára csak a libanoni hadsereg lehet alkalmas

Haszan Naszrallah, a libanoni síita Hezbollah vezetője pénteken határozottan tagadta, hogy az általa irányított szervezetnek bármiféle olyan raktára van a bejrúti kikötőben, amely a három nappal korábbi robbanásnak lehetett volna az okozója, ezen kívül kifejtette véleményét, hogy a tragédia körülményeinek a vizsgálatára csak a libanoni hadsereg lehet alkalmas.

Naszrallah egy televíziós nyilatkozatában egyértelműen elutasította az elmúlt napokban a közbeszédben szárnyra kelt híresztelést, miszerint a Hezbollahnak köze lehet a rengeteg halottal, sebesülttel és házomlással járó, pusztító keddi robbanáshoz.

Határozottan leszögezte, hogy a Hezbollahnak nincs fegyverraktára, nincs egyetlen rakétája, egyetlen bombája, egyetlen lőszere, sem ammónium-nitrátja, amelyet bármiféle raktárban tárolt a kikötőben.

Az Irán támogatását élvező síita szervezet vezetője nem értett egyet azzal az elképzeléssel, hogy a robbanás körülményeiről nemzetközi vizsgálat induljon. Szerinte egy ilyen vizsgálatot csak a libanoni hadsereg végezhet el, abban nem vehet részt semmilyen más libanoni erő vagy intézmény. "Minden politikai szereplő azt mondja, hogy a libanoni hadsereg az egyetlen intézmény, amely teljes bizalmat élvez... jó, akkor a hadsereg irányítsa a vizsgálatot" - mondta. Fontosnak nevezte, hogy egy ilyen vizsgálat "átlátható, tisztességes és független" legyen.

Dicsérőleg szólt a világ minden pontjáról érkező segítségről és a kinyilvánított szolidaritásról. Szerinte ez most nagy lehetőség Libanon számára, amely még mindig mély gazdasági válságban szenved.

MTI