2020. július 16.,
csütörtök, Valter napja

Az amerikai elnök bízik abban, hogy még idén lesz oltóanyag a koronavírus ellen

2020. május 16., szombat 10:20

Az amerikai elnök abban bízik hogy év végéig, vagy még korábban lesz oltóanyag a koronavírus ellen. Donald Trump ígéretet tett arra, hogy a kifejlesztett oltóanyaghoz mindenki hozzájuthat majd. A világon továbbra is az Egyesült Államokban van a legtöbb fertőzött, egyetlen kontinens van a világon ahol továbbra sem jelent meg a vírus, az Antarktisz.

A kaliforniai San Marcos városában autós felvonulást tartottak a végzős diákok. A tanulók az ablakon keresztül kapták meg a diplomájukat.

Ez nagyszerű. Igazán hálásak vagyunk ezért a lehetőségért az iskolának. Félelmetes a vírus idején lediplomázni

- mondta az egyik végzős

Az Egyesült Államokban a tagállamok vezetői dönthetnek arról, hogy mikor lazítanak a szigorításokon. Az 50-ből eddig 30 államban enyhítettek a vírus miatt bevezetett korlátozásokon.

A szigorítások miatt jelentősen visszaesett a gazdaság, ezért sokan a korlátozások eltörlését követelték.

Az amerikai elnök abban bízik, hogy év végéig vagy még korábban lesz oltóanyag a a koronavírus ellen. Donald Trump ezért új programot indít a vakcinafejlesztés támogatására.

Az a cél, hogy minél előbb befejezzük a kutatást és a lehető leggyorsabban előállítsunk egy oltóanyagot. Nagyon rövid időn belül nagyon jó eredmények várhatóak. Az amerikai kormányzat minden erőforrást biztosít, hogy a már kifejlesztett oltóanyaghoz mindenki hozzájuthasson majd. Amerikaiak millióihoz juttatjuk el, méghozzá nagyon gyorsan

- hangsúlyozta Donald Trump. Leszögezte: vakcinával vagy anélkül, de az amerikaiaknak vissza kell térniük a mindennapi élethez.

Az Egyesült Államokban már otthon végezhető koronavírus-nyáltesztet is kifejlesztettek, amely orvosi személyzet nélkül is elvégezhető. A páciensnek el kell juttatnia a mintát a laboratóriumba, ahol 48 óra elteltével meg is születik az eredmény. A nyálteszt egyelőre csak Amerikában érhető el és csak orvos írhatja fel koronavírus-gyanús betegeknek.

A világon továbbra is USA-ban regisztrálták a legtöbb megbetegedést, eddig csaknem 1,5 ember kapta el a vírust.

Lemondott az egy 1 hónapja hivatalba lépett brazil egészségügyi miniszter. A tárcavezető ugyanis többször is komoly vitába keveredett az államfővel a járvány kezelése miatt. Brazíliában péntekig közel 14 ezer ember halt bele a vírusba.

Egyetlen kontinens van a világon ahol továbbra sem jelent meg a vírus, az Antarktisz.

HírTV