2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Vezércikk 14:05

Az állami média szinte kizárólag a kormány üzeneteit fújja

Hír TV

2018. június 21., csütörtök 15:07, frissítve: csütörtök 16:12

Alig kapnak megszólalási lehetőséget az ellenzéki jelöltek a török médiában a vasárnapi választást megelőző kampányban. Csak elvétve találni nem kormánypárti sajtófelületet, az állami média pedig szinte kizárólag az Erdogan-kabinet üzeneteinek ad teret.

Ritka pillanat a török állami tévében, amikor egy ellenzéki jelölt kampánybeszéde kerül műsorra. A vasárnapi választásokra készülve egyre látványosabb a kormánypárti túlsúly a médiamegjelenésekben, és nem nehéz észrevenni, hogy Recep Tayyip Erdoganék maguk alá gyűrték szinte a teljes török sajtót.

„Törökországban a média siralmas állapotban van. Megadták magukat, letérdeltek. Az újságok szalagcímeit Erdogan írja. Ő és a csapata dönti el, aki beszélhet a tévében, és milyen hosszan” – közölte az ellenzéki CHP elnökjelöltje.

A török médiafelügyelet Reuters-nek nyilatkozó munkatársa szerint a kormánypárt sajtó-monopóliuma lehet a legnagyobb akadálya annak, hogy a hétvégi parlamenti- és elnökválasztás valóban szabad és tisztességes legyen.

„Vagy a kormánypárthoz tartozol, vagy halott vagy. A tévécsatornák ezzel a dilemmával szembesülnek. Néhány bátor csatorna kivétel, de a média 90 százaléka kormánypárti tartalmat sugároz” – mondta Ismet Demirdogen, a Rtük török médiafigyelő tagja.

A török médiában érzékelhető aránytalanságokra a Transparency International is felhívta a figyelmet, és közzétettek egy elemzést arról, hogy az állami televízió esti híradójában melyik elnökjelölt mennyi adásidőt kapott május 4. és június 13. között.

„Recep Tayyip Erdogan 158 perc adásidőt kapott, Muharrem Ince 59 percet, Meral Aksener 30 percet, Selahattin Demirtas pedig mindössze 3 másodpercet, egy vágóképben” – ismertette az összesítést Oya Özarslan, a szervezet törökországi vezetője.

A kurd kisebbség pártját vezető Demirtas egyébként éppen előzetes letartóztatásban van, és a börtönből kampányol, miközben várja az ítéletet a koncepciós perben, amiben akár 142 évre is ítélhetik, mert a kormány által koholt vádak szerint a pártja valójában egy terrorszervezet.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!