2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Az államfő elutasította a Korrupcióellenes Ügyészség vezetőinek leváltását

Hír TV

2018. április 16., hétfő 22:58, frissítve: hétfő 22:58

A román államfő elutasította az igazságügyi miniszter kérését a Korrupcióellenes Ügyészség vezetőjének leváltásra. A szociálliberális kormánykoalíció szerint az ügyészség túllépte hatáskörét, szerintük a testület politikai megtorlást végez jogi tevékenységének álcája alatt.

A Korrupcióellenes Ügyészség büszkesége és szégyene is Romániának. Büszkesége, mert az országot az EU egyik legkorruptabb államaként tartják nyilván, és az ügyészség ezen a negatív képen változtatni tudott. Csak az elmúlt évben három volt minisztert, két államtitkárt és hat képviselőt juttatott bíróság elé. Egyúttal szégyene is, mert a politikusok folyamatos vizsgálata miatt elijeszti a politikusi pályáról a bátrakat, gyakorlata miatt pedig az a vád éri, hogy összejátszva a hírszerzéssel politikai leszámolások eszköze lett.

A hatáskör túllépésére hivatkozott a román igazságügy-miniszter is, amikor a testület vezetőjének leváltást kérte az államfőtől. Az elnök ezt azonban elutasította.

„A miniszter érvelése az ügyészség vezetőjének leváltásra nem volt meggyőző. A felhozott érveknek sok esetben nem volt jogi súlyuk. Ennél fogva én elutasítom az igazságügy-miniszter kérését” – mondta Klaus Iohannis.

Nem érte meglepetés ezzel a szociálliberális kormánykoalíciót, hiszen a korrupció ügyében és más ügyekben is politikai harcban állnak a centrista államfővel.

A kormány az elnök döntését az alkotmánybíróságon támadja meg, de elemzők szerint a panasznál többről van szó: ezzel ürügyet keresnek arra, hogy az államfőt alkotmánysértés miatt felfüggesszék hivatalából, és így helyette az a házelnök hirdesse ki a büntetőtörvénykönyv enyhítését, akinek ez nagyon is érdeke. Liviu Dragnea – aki egyben a nagyobbik kormánypárt elnöke – két éve felfüggesztett börtönbüntetést kapott egy korrupciós perben.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!