2020. augusztus 12.,
szerda, Klára napja

Az Afrikai Unió felfüggesztette Szudán tagságát

MTI

2019. június 6., csütörtök 16:19

Azonnali hatállyal felfüggesztette csütörtökön az Afrikai Unió (AU) Szudán tagságát addig, amíg - a pánafrikai szervezet tájékoztatása szerint - egy civil átmeneti kormány nem alakul az országban.

A regionális szervezet Béke és Biztonsági Tanácsának Twitter-bejegyzése szerint Szudán e feltétel teljesítésig az AU semmilyen tevékenységében nem vehet részt. "Ez az egyetlen mód, amely lehetővé teheti Szudánnak, hogy kilábolhasson a jelenlegi válságból" - fogalmazott az AU.

A testület csütörtöki, az etiópiai fővárosban, Addisz-Abebában tartott ülésén határozott erről.

A Reutersnek egy meg nem nevezett diplomáciai forrás Etiópia szudáni nagykövetségétől eközben elmondta, hogy Abij Ahmed etióp kormányfő a tervek szerint pénteken a szudáni fővárosba, Kartúmba látogat, hogy megpróbáljon közvetíteni a hadsereg és az ellenzéki szövetség között.

A szudáni egészségügyi minisztérium csütörtökön közölte, hogy 61 ember vesztett életét a tüntetőkkel szembeni fellépések nyomán. Az ellenzék szerint azonban 108 ember lelte halálát azt követően, hogy hétfőn a biztonsági erők erőszakkal felszámolták a tüntetők táborát a hadsereg főhadiszállásával szemben Kartúmban.

A Reuters szemtanúk állítására hivatkozva azt írja, hogy az akciót a paramilitáris Gyors Támogató Erők (RSF) vezették. A csapatok fegyvertelen tüntetőkre lőttek, majd átfogóbb, rajtaütésszerű műveletbe kezdtek - mondták.

A Reuters szerint - az országot jelenleg irányító - átmeneti katonai tanács (TMC) helyettes vezetője, Mohamed Hamdán Daglo által vezetett RSF-t olyan milíciákból hozták létre, amelyek tagjai korábban a nyugat-szudáni Dárfúr régióban harcoltak felkelőkkel. Emberi jogi csoportok szerint egyes milicisták szexuális erőszakot, kínzásokat követtek el és civileket mészároltak le a dárfúri háborúban. A Dárfúr tartományban elkövetett népirtás, háborús és emberiesség elleni bűntettek miatt a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság 2008-ban vádat emelt a volt elnök, Omar el-Besír ellen.

Az Amnesty International (AI) nemzetközi jogvédő szervezet nemzetközi cselekvést sürgetett a szudáni katonai vezetőkkel szemben, és elítélte az RSF-t az erőszakcselekményekben betöltött szerepéért.

A TMC tagadta, hogy erőinek köze volt bármiféle illegális cselekményhez, és azt állította, hogy negatív médiakampánnyal kénytelen szembenézni "ellenséges felek részéről". A razzia bűnözők ellen irányult egy, a táborhoz közeli területen - közölte. Dagalo azt mondta, hogy a TMC nyomozást indított az erőszakos cselekmények kivizsgálására, és megbünteti a visszaélések elkövetőit.

A tiltakozók április 6-án - öt nappal Omar el-Besír volt elnök megbuktatása előtt - táboroztak le a hadsereg főhadiszállásával szemben. Azóta követelték, hogy a hadsereg a lehető leghamarabb adja át az ország irányítását egy civil kormányzatnak. Öt hét után azonban megrekedtek a tárgyalások a TMC és a Szabadság és Változás Erői (DFCF) nevű ellenzéki szövetség között, főleg azzal kapcsolatban, hogy a három évre tervezett átmeneti időszakban katonák vagy civilek irányítsák-e elsősorban az országot.

MTI