2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Külföld

Az Afrikai Unió felfüggesztette Szudán tagságát

Azonnali hatállyal felfüggesztette csütörtökön az Afrikai Unió (AU) Szudán tagságát addig, amíg - a pánafrikai szervezet tájékoztatása szerint - egy civil átmeneti kormány nem alakul az országban.

  • Az Afrikai Unió felfüggesztette Szudán tagságát

A regionális szervezet Béke és Biztonsági Tanácsának Twitter-bejegyzése szerint Szudán e feltétel teljesítésig az AU semmilyen tevékenységében nem vehet részt. "Ez az egyetlen mód, amely lehetővé teheti Szudánnak, hogy kilábolhasson a jelenlegi válságból" - fogalmazott az AU.

A testület csütörtöki, az etiópiai fővárosban, Addisz-Abebában tartott ülésén határozott erről.

A Reutersnek egy meg nem nevezett diplomáciai forrás Etiópia szudáni nagykövetségétől eközben elmondta, hogy Abij Ahmed etióp kormányfő a tervek szerint pénteken a szudáni fővárosba, Kartúmba látogat, hogy megpróbáljon közvetíteni a hadsereg és az ellenzéki szövetség között.

A szudáni egészségügyi minisztérium csütörtökön közölte, hogy 61 ember vesztett életét a tüntetőkkel szembeni fellépések nyomán. Az ellenzék szerint azonban 108 ember lelte halálát azt követően, hogy hétfőn a biztonsági erők erőszakkal felszámolták a tüntetők táborát a hadsereg főhadiszállásával szemben Kartúmban.

A Reuters szemtanúk állítására hivatkozva azt írja, hogy az akciót a paramilitáris Gyors Támogató Erők (RSF) vezették. A csapatok fegyvertelen tüntetőkre lőttek, majd átfogóbb, rajtaütésszerű műveletbe kezdtek - mondták.

A Reuters szerint - az országot jelenleg irányító - átmeneti katonai tanács (TMC) helyettes vezetője, Mohamed Hamdán Daglo által vezetett RSF-t olyan milíciákból hozták létre, amelyek tagjai korábban a nyugat-szudáni Dárfúr régióban harcoltak felkelőkkel. Emberi jogi csoportok szerint egyes milicisták szexuális erőszakot, kínzásokat követtek el és civileket mészároltak le a dárfúri háborúban. A Dárfúr tartományban elkövetett népirtás, háborús és emberiesség elleni bűntettek miatt a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság 2008-ban vádat emelt a volt elnök, Omar el-Besír ellen.

Az Amnesty International (AI) nemzetközi jogvédő szervezet nemzetközi cselekvést sürgetett a szudáni katonai vezetőkkel szemben, és elítélte az RSF-t az erőszakcselekményekben betöltött szerepéért.

A TMC tagadta, hogy erőinek köze volt bármiféle illegális cselekményhez, és azt állította, hogy negatív médiakampánnyal kénytelen szembenézni "ellenséges felek részéről". A razzia bűnözők ellen irányult egy, a táborhoz közeli területen - közölte. Dagalo azt mondta, hogy a TMC nyomozást indított az erőszakos cselekmények kivizsgálására, és megbünteti a visszaélések elkövetőit.

A tiltakozók április 6-án - öt nappal Omar el-Besír volt elnök megbuktatása előtt - táboroztak le a hadsereg főhadiszállásával szemben. Azóta követelték, hogy a hadsereg a lehető leghamarabb adja át az ország irányítását egy civil kormányzatnak. Öt hét után azonban megrekedtek a tárgyalások a TMC és a Szabadság és Változás Erői (DFCF) nevű ellenzéki szövetség között, főleg azzal kapcsolatban, hogy a három évre tervezett átmeneti időszakban katonák vagy civilek irányítsák-e elsősorban az országot.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!