2020. július 13.,
hétfő, Jenő napja

Az afgán kormány a tálibokkal egyeztetett

MTI

2020. március 23., hétfő 08:45

Skype-vonalon egyeztettek egymással az afgán kormány és az ellene harcoló szélsőséges tálibok képviselői a fogolycseréről, az erőszakcselekmények csökkentéséről, valamint a tartós tűzszünetről - jelentették hétfőn afgán hivatalos források, és közben hírügynökségek arról adtak hírt, hogy váratlanul Kabulba érkezett Mike Pompeo amerikai külügyminiszter, hogy előmozdítsa a tálibok és Washington között egy hónapja kötött békemegállapodás végrehajtását.

Zalmay Khalilzad, az amerikai külügyminisztérium afganisztáni különmegbízottja a Twitter internetes üzenőfelületen üdvözölte a kabuli kormány és a tálibok egyeztetését, hozzátéve, hogy a foglyok elengedése - amit az Egyesült Államok és a tálibok közt egy hónapja Dohában megkötött békemegállapodás is előír - az új típusú koronavírus felbukkanásával sürgetőbbé vált.

A tálibok már korábban többször leszögezték: ragaszkodnak 5000, afgán börtönökben fogva tartott társuk szabadon engedéséhez. Az afgánközi megbeszélések a múlt héten akadtak meg, mert a felek nem tudtak megegyezni egymással a fogolycsere lebonyolításában.

Asraf Gáni afgán elnök március közepén rendeletet adott ki, amellyel előkészítette 1500 tálib fogoly fokozatos szabadon bocsátását a béketárgyalások előtt, s kilátásba helyezte további 3500 fogoly elengedését egy második szakaszban, feltételek mellet. Egyelőre azonban Kabul nem bocsátott szabadon foglyokat, és a tálibok - akik ragaszkodnak ehhez a feltételhez - továbbra is rendszeresen hajtanak végre támadásokat az afgán kormány erői ellen.

Hírügynökségek közben arról adtak hírt, hogy váratlanul Kabulba érkezett Mike Pompeo amerikai külügyminiszter, hogy előmozdítsa a tálibok és Washington között egy hónapja kötött békemegállapodás végrehajtását, és elősegítse az afgánközi megbékélés folyamatát. Pompeo tárgyalóasztalhoz ül Asraf Gáni afgán elnökkel, akit két hete iktattak be újra hivatalába, és kihívójával, Abdulla Abdullával, aki nem hajlandó elfogadni a szeptemberi elnökválasztási eredményeket, és ugyancsak Afganisztán megválasztott elnökének tartja magát.

 

MTI