2024. 06. 15. Szombat Jolán, Vid napja
Jelenleg a TV-ben:

Szélesvásznú történelem - Szinbád

Következik:

Híradó 23:00

Külföld

Az afgán államfő elrendelte kétezer tálib fogoly elengedését

Felgyorsítaná a tálib foglyok szabadon engedését és kész tárgyalni a béke megteremtéséről a radikális mozgalom képviselőivel Asraf Gáni afgán elnök, aki vasárnap a ramadán böjti hónapot lezáró íd al-fitr ünnep alkalmából nyilvánosságra hozott üzenetében közölte mindezt.

  • Az afgán államfő elrendelte kétezer tálib fogoly elengedését

A mintegy ötezer tálib fogoly szabadon bocsátása része volt annak a megállapodásnak, amelyet idén februárban kötöttek a tálibok az Egyesült Államokkal. Az alku része a nemzetközi haderő fokozatos kivonása, valamint az ahhoz szükséges biztonsági garancia. Szó van benne a tálibok és a kabuli kormány közötti béketárgyalások megindításáról is. Ez utóbbi előfeltétele a fogolycsere lebonyolítása a felek között.

Gáni szóvivője később közölte: válaszul a tálibok által meghirdetett tűzszünetre jó akaratának jeléül az államfő elrendelte kétezer tálib fogoly elengedését.

Az afgán kormány május elején ezer tálib fogoly elengedése után leállította a folyamatot. Közölte, hogy csupán 1500 tálib szabadulásához járul hozzá, a béketárgyalások is csak ezután kezdődhetnek. Ennek oka leginkább abban keresendő, hogy a tálibok ugyan leálltak az országban állomásozó külföldi haderő elleni támadásokkal, de az afgán erők ellen megsokszorozták műveleteiket.

Éppen ezért okozott meglepetést a radikális mozgalom szombati bejelentése, hogy a ramadán befejeződésének alkalmából, a böjt megtörésének ünnepéhez időzítve egyoldalúan háromnapos tűzszünetet hirdet.

Twitter-üzenőoldalán Gáni üdvözölte a döntést és a kormánykatonák szabadon engedésének folytatását sürgette. Tanácsolta egyben az afgán hadseregnek, hogy méltányolja a gesztust, de támadás esetén védje meg magát.

A tálibok két évvel ezelőtt hasonló tűzszünetet hirdettek a ramadán idején. Tizenhét évi polgárháborús állapot után az volt az első békés szándékú megnyilvánulásuk.

MTI

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!