2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Háború Ukrajnában 13:00

Az AC Milan volt játékosa lehet Libéria új elnöke

2017. október 13., péntek 15:40, frissítve: péntek 15:52

Az afrikai országban kedden tartottak államfőválasztást – a voksokat még számolják.

Az AC Milan egykori gólzsákja, az aranylabdás George Weah lehet Libéria következő elnöke. Az afrikai országban kedden tartottak államfőválasztást, az előzetes eredmények szerint Weah magabiztosan vezet.

Minden idők egyik legjobb afrikai focistája, Libéria leghíresebb szülötte, George Weah dekázgat amerikai otthona előtt - a felvétel 2003-ban, nem sokkal visszavonulása után készült.

A Monaco, a PSG és a Milan egykori sztárja évtizedek óta dolgozik a libériai gyermekek helyzetének javításán. A humanitárius tevékenységet 2005-ben politikai pályára cserélte: elindult hazája elnökválasztásán, de ekkor még vereséget szenvedett tapasztaltabb riválisától, az országot azóta is vezető Ellen Johnson Sirleaftől. 2014-ben aztán sikerrel indult a szenátusi választáson, most pedig ismét államfő szeretne lenni.

„Szavazzatok George Weah-ra a növekedéshez. Hogy a hazánkban legyenek utak, hogy az ápolónők megkapják a fizetésüket, hogy a katonáknál működjön a logisztika” – hirdette az egykori labdarúgó.

A kedden rendezett libériai elnökválasztás szavazatait még számolják, de az előzetes eredmények szerint Weah toronymagasan vezet, a 15 megyéből 11-ben ő áll az élen.

A nemzetközi választási megfigyelők mindent rendben találtak, és a távozó elnök is sikertörténetként beszélt a voksolásról. Az államfő még a választás előtt békés átmenetet ígért. „Három generáció óta először demokratikusan és békésen adjuk át az elnöki hatalmat, egyik megválasztott vezetőtől a másiknak” – fogalmazott Ellen Johnson Sirleaf, távozó libériai elnök.

A polgárháborúk sújtotta Libériában több mint 70 éve nem volt konfliktusmentes hatalomátvétel, Sirleaf elődjét például felkelők űzték el.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!