2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Az abortusz szigorítása ellen tüntettek Madridban

Több ezer nő tüntetett az abortusz szabályozásának szigorítása ellen Madridban. A spanyol kormány visszavonná az eddig érvényben lévő törvényt, amely az első 14 hétben engedélyezi a terhességmegszakítást. Ha az új szabály életbe lép, csak nemi erőszak, vagy az anya egészségének veszélyeztetése esetén lesz engedélyezett az abortuszt.

„A mi döntésünk, szabad abortuszt!” – hirdették a Madrid utcáin felvonuló tüntetők. Több ezer nő csatlakozott a megmozduláshoz, hogy tiltakozzanak a mesterséges terhességmegszakítás szabályozásának szigorítása ellen.

Mariano Rajoy kormányfő még tavaly decemberben jelentette be, hogy visszavonja azt a törvényt, amely az első 14 hetében engedélyezi az abortuszt. Ha a változtatás életbe lép, csak abban az esetben lehet majd jogszerűen megszakítani a terhességet, ha a gyermek nemi erőszak következtében fogant, vagy ha veszélyben van az anya egészsége.

„Ez a törvény inkubátorokká változtat minket. Fontosabbnak tekinti a magzatot, mint az anyát” – vélekedett a tüntetés egyik részvevője.

A közvélemény-kutatások szerint a spanyolok több mint 70 százaléka ellenzi az abortusztörvény szigorítását, és a változtatás még a kormánypártot is megosztja. Ennek ellenére Mariano Rajoy kormányfő kitart a kezdeményezés mellett, és azzal érvel, hogy már választási kampányában ígéretet tett a művi terhességmegszakítás korlátozására.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!