2020. augusztus 6.,
csütörtök, Berta, Bettina napja

Autóba rejtett pokolgép robbant Kabulban

Hír TV

2019. augusztus 7., szerda 08:33

Legalább 95-en megsebesültek, amikor szerdán autóba rejtett pokolgép robbant az afgán főváros, Kabul egy rendőrségi épületének bejáratánál - közölték kormányzati tisztviselők.

Korábbi jelentések arról szóltak, hogy többen meghaltan, és harmincan megsebesültek. Egyelőre hivatalosan nem erősítették meg, hogy halálos áldozatai is vannak robbantásnak. A sebesültek között nők és gyerekek is vannak - közölte a helyi egészségügyi tárca.

A merénylet a főváros nyugati, zömében a síita hazara kisebbség által lakott részében történt. Szemtanúk szerint nagy erejű volt a detonáció, a környéket sűrű szürkésfekete füst lepte el. A megtámadott épület homlokzata leomlott.

A robbanószerkezet egy ellenőrzőpontnál lépett működésbe, amikor egy jármű megállt előtte - mondta Naszrat Rahimi, a belügyminisztérium szóvivője.

A tálib lázadók vállalták magukra a pokolgépes robbantás elkövetését. Szóvivőjük, Zabihulláh Mudzsáhíd a világhálóra kitett beszámolójában azt állította, hogy egy sorozóközpontot támadtak meg, amelyben tucatnyi katona és rendőr halt meg.

A tálib mozgalom és a dzsihadista Iszlám Állam afgán ága gyakran eltúlozza az afgán kormányerők és a szövetségeseknek okozott veszteségeket.

Abdullah Abdullah afgán kormányfő a Twitteren elítélte a támadást. Azt írta: a terroristák célja az elnökválasztási kampány megzavarása.

Az elnökválasztást szeptember 28-án tartják. Eredetileg áprilisra írták ki, majd kétszer is elhalasztották biztonsági és szervezeti okokra hivatkozva. A tálibok kedden felhívásukban arra figyelmeztették az ország lakosságát, hogy bojkottálják a választásokat és ne vegyenek részt a választási kampány gyűlésein.

MTI

x
Rendkívüli hír