2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

CPAC Magyarország 2024 13:00

Külföld

Ausztráliában javult a járványhelyzet, Indiában azonban gyorsan terjed a koronavírus

A korábban bevezetett szigorítások nyomán jelentős mértékben javult a járványhelyzet Ausztráliában. Indiában és Oroszországban azonban továbbra sem tudnak gátat szabni a kór terjedésének a hatóságok. Mindkét országban nő a fertőzöttek és a halálos áldozatok száma. Izrael eközben már a pandémia harmadik hullámára készül, és az ENSZ-hez hasonlóan az oltóanyagtól várja az áttörést.

  • Ausztráliában javult a járványhelyzet, Indiában azonban gyorsan terjed a koronavírus

Egyre többen keresik fel Sydney strandjait. A legnagyobb ausztráliai városban a hét végén már ezrek fürödtek az óceánban és napoztak a parton, miközben több büfé és bár is kinyitott.

A szabadidős programot azért engedélyezte a canberrai kormány, mert 4 hete nem jelentettek új koronavírus-fertőzöttet Victoria államból, és Új-Dél-Wales-ben is csökkent a betegek száma.

A hatóságok szerint az adatok azt jelzik, hogy sikerült gátat szabni a járvány terjedésének. Az egészségügyi tárca ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy az óvintézkedéseket továbbra is be kell tartani.

India esetében ugyanez azonban már nem mondható el, miután az ázsiai ország mintegy 10 millió regisztrált esetszámmal a világ második legfertőzöttebb állama, és tehetetlen a kórral szemben.

Naponta átlagosan 45 ezer új megbetegedést jegyeznek fel, és 500 körüli az elhunytak száma. Újdelhi az egészségügyi rendszer túlterheltsége miatt a házi karantént részesíti előnyben.

"A helyzet tragikus. A fővárosban pedig katasztrofális. Elszabadult a vírus, nem tudunk mit tenni. Az idősebb emberek tömegesen halnak meg. Elsősorban azok mennek el, akiknek valamilyen krónikus betegségben szenvednek"

- mondta egy szociális munkás.

Izraelben is romlott a járványhelyzet a hét folyamán. Ennek ellenére a miniszterelnök optimistán nyilatkozott, amikor kijelentette, hogy már látszik a válság vége.

Benjámin Netanjahu szerint hamarosan eléri a pandémia harmadik hulláma a zsidó államot, de a vakcinakísérletek és a külföldi oltóanyagok bizakodásra adnak okot.

Ez már az orosz főváros, Moszkva. A Föderációban a hét végén először diagnosztizáltak egy nap alatt 27 ezer feletti új fertőzöttet. Ez rekord, ezért a korábban bevezetett korlátozások érvényben maradnak.

További probléma, hogy az új betegek 22 százaléka tünetmentes, vagyis sokan úgy fertőznek, hogy arról nem is tudnak. Ennek ellenére sokan még mindig nem veszik komolyan a járványt.

"Feloldanám az általános zárlatot, és engedném, hogy kinyissanak az üzletek. Át fogjuk vészelni a pandémiát. Tudom, voltak és lesznek is halottak, de túl leszünk ezen a nehéz időszakon"

- nyilatkozta egy fiatalember.

Bár számos országban a járványügyi görbe továbbra is felfelé halad, a virológusok közül sokan mégis bizakodóak miután elérhető közelségbe került a vírus elleni oltóanyag.

Az ENSZ veszélyhelyzeti igazgatója azt mondta: a Covid-19 elleni vakcina révén az országok jövőre várhatóan ellenőrzésük alá vonhatják a pandémiát.

HírTV

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!