2020. augusztus 13.,
csütörtök, Ipoly napja

Áttörés: hatékony az első koronavírus elleni vakcina

2020. május 19., kedd 10:38

Az áttörés első jelei mutatkoznak a Covid-19 vírus elleni harcban, jelentette be a Moderna biotechnológiai vállalat hétfőn. Az amerikai vállalat Covid-19 elleni vakcinájával beoltott első betegek szervezete a vakcina hatására antitesteket termelt, amelyek megakadályozták a koronavírus terjedését a sejtekben – írja a V4NA Hírügynökség.

A Moderna biotechnológiai vállalat vakcinája (mRNA-1273) nemcsak leküzdötte a SARS-CoV-2 vírust, hanem immunválaszt generált a tesztnek alávetett önkéntesek szervezetében. Eddig nyolc önkéntes gyógyult ki a Covid-19-fertőzésből úgy, hogy a vérükben termelődő antitestek megakadályozták a vírus továbbterjedését a sejtekben. Az áttörésnek számító tudományos eredményt hétfőn jelentették be az amerikai biotechnológiai vállalat központjában, a Massachusetts állambeli Cambridge-ben.

A Moderna közleménye arra is utal, hogy a tesztek mostantól gyorsított ütemben folytatódnak. Néhány napon belül elkezdődik 600 önkéntes tesztelése, júliusban pedig akár több ezer ember is megkaphatja a vakcinát. Ha ezek a tesztek is kielégítő eredményt hoznak, akkor az év végén, vagy 2021 elején megkezdődhet az új oltóanyag sorozatgyártása.

Világszerte jelenleg több mint 120 projektben folynak a Covid-19 elleni vakcinát érintő kutatások, nyolc oltóanyag már a klinikai vizsgálatok szakaszában van. A kutatók pénzben sem szűkölködnek, hiszen az Egyesült Államok, Kína, Ausztrália és Nagy-Britannia kormánya is verseng, hogy az általuk támogatott kutatók találják meg elsőként a koronavírus ellenszerét. Múlt héten az Európai Unió felhívására 7,5 milliárd euró gyűlt össze a vakcina kifejlesztésének támogatására.

V4NA