2020. július 6.,
hétfő, Csaba napja

Asselborn: A palesztinoknak joguk van ahhoz, hogy saját országuk legyen

MTI

2020. január 20., hétfő 10:13

Minden népnek, így a palesztinoknak is joguk van ahhoz, hogy saját országuk legyen. Csak így biztosítható tartós béke a Közel-Keleten - jelentette ki Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter Brüsszelben hétfőn, az uniós tagországok külügyminisztereinek egynapos találkozását megelőzően.

Hangoztatta: az Európai Uniónak újra komolyan foglalkoznia kell az izraeli-palesztin konfliktussal.

"Noha a régióban nincs olaj, emberek élnek a területen, akiknek vannak emberi jogaik" - fogalmazott.

Az Európai Unió nem hagyhatja, hogy a Közel-Kelet sorsát kizárólag az Egyesült Államok alakítsa. Ragaszkodnia kell a két államon alapuló megoldáshoz, nem Izrael ellenében, hanem a nemzetközi jog betartása érdekében. Ha az unió nem foglalkozik a problémával, az izraeli telepespolitika következtében fizikailag megszűnik a két, egymás mellett békében élő állam megoldásának lehetősége - emelte ki.

A luxemburgi külügyminiszter a líbiai konfliktussal, valamint a vasárnap Berlinben tartott nemzetközi Líbia-konferencia eredményeivel összefüggésben azt mondta,

érvényt kell szerezni a fegyverszünetnek, a fegyverszállítások tilalmának, valamint annak, hogy egyetlen külső fél se avatkozzon be sem a konfliktusba, sem Líbia belügyeibe.

A szituáció rendkívül nehéz Líbiában, ezért rendkívül összetett feladat a fegyverszünet betartatása is,

ezért az uniónak e tekintetben támogatnia kell az ENSZ erőfeszítéseit, hogy ezen törekvéseknek érvényt szerezzen - hangsúlyozta.

Az embercsempész-hálózatok felderítése és felszámolása érdekében a Földközi-tengeren tevékenykedő uniós flottával összefüggésben a miniszter azt mondta: a Sophia műveletet Matteo Salvini korábbi olasz belügyminiszter "teljes mértékben tönkretette". Salvini azonban már leköszönt, ideje, hogy a flotta korábbi mandátuma szerint újra teljes körűen működjön - monda Asselborn.

Josep Borrell, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője azt mondta, az Európai Uniónak a Sophia haditengerészeti misszió újjáélesztésére kell törekednie.

A műveletet azonban úgy kell újraindítani, hogy a líbiai parti őrség kiképzése mellett eredeti céljának is megfeleljen, azaz felszámolja az emberkereskedelmet a Földközi-tengeren, és ellenőrizze az ENSZ Líbiára vonatkozó fegyverembargójának végrehajtását.

A líbiai fegyverszünet betartására irányuló újságírói kérdésre válaszolva a főképviselő azt válaszolta: a tűzszünet megköveteli, hogy valaki felügyelje.

"Nem lehet csupán azt mondani, hogy tűzszünet van, majd megfeledkezünk róla. Valakinek figyelemmel kell kísérnie, kezelnie, ellenőriznie kell" - fogalmazott Borrell.

Heiko Maas német külügyminiszter kijelentette, a berlini konferencia elérte a kitűzött céljait, amelyek tartós békés időszakot ígérnek a hosszú távú rendezés érdekében.

Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter

"nagyon pozitívnak" nevezte a Líbia-konferencia eredményeit,

és fontosnak mondta, hogy az érintett felek a katonai helyett valóban politikai megoldásra törekedjenek az ország békéjének megteremtése érdekében.

Az uniós tagországok külügyminisztereinek hétfői tanácskozásukon azt kell megvizsgálniuk, miként tudják segíteni ezt a folyamatot - tette hozzá.

Luigi Di Maio olasz külügyminiszter az egyik közösségi portálon közzétett hétfői nyilatkozatában azt mondta:

országa készen áll arra, hogy vezető szerepet vállaljon a líbiai béke ellenőrzésében.

"Garantálom, hogy szorosan együtt fogunk működni a közös cél elérése, az ellenségeskedés felszámolása érdekében" - fogalmazott.

Az uniós tagállamok külügyminisztereit tömörítő tanács hétfői brüsszeli találkozójának résztvevői egyebek mellett az Irán és az Egyesült Államok között kiújult feszültség megszüntetésének lehetőségeit, a líbiai rendezés állását, a Száhel-övezettel kapcsolatos kérdéseket vitatják meg, valamint megvizsgálják a "klímadiplomácia" megerősítésének lehetséges módjait is.

 

MTI