2020. augusztus 15.,
szombat, Mária napja

Árvizeket okozott a rekord mennyiségű eső Brazíliában

Hír TV

2020. január 28., kedd 12:10

Legkevesebb 46-an meghaltak és 25 ezer embernek el kellett hagynia otthonát a Brazíliában az ítéletidő miatt. A kiadós esőzések és az áradások az ország legsűrűbben lakott részén, a délkeleti államokban végeztek hatalmas pusztítást.

Több mint egy hetes esőzés után szó szerint úszik Brazília délkeleti része. Teljesen elborította az áradás Itaperuna városának központját Brazíliában. A Rio de Janeiróhoz közeli egymilliós nagyvárosban csónakon mentik azokat, akik házukban ragadtak, mert a gyorsan emelkedő vízszint elől nem tudtak időben biztonságos helyre menekülni.

Itt egyetlen nap alatt 100 millimérternyi csapadék esett, de Belo Horizonté-ban rekord csapadékot mértek: 179 milliméter eső esett 24 óra alatt. Ez 110 éve a valaha mért legnagyobb mennyiség a dél-amerikai országban.

Azok az épületek, amelyek magasan fekszenek ugyan, így az árvíz nem fenyegette őket, a földcsuszamlások miatt kerültek veszélybe. Brazília településein főleg a szegények építkeznek a meredek hegyoldalakra, számos favellát nehezen megközelíthető terepre építettek. A víz olyan erővel zúdul le a hegyoldalakról, hogy annak nemcsak a bádoglemezből épített hajlékok, de még a stabilabb téglaépületek sem tudnak mindig ellenállni.

Körülbelül 20 ezer embert kellett evakuálni az érintett területekről, a hatóságok három napos gyászt hirdettek az áradások és földcsuszamlások áldozatainak emlékére.

Hír TV