2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Apró változtatásokkal elfogadták a brexit-tervezetet

Hír TV

2018. július 17., kedd 12:07, frissítve: kedd 13:06

Minimális változtatások történtek a brit miniszterelnök uniós kilépési tervezetében, melyet végül elfogadott a brit parlament alsóháza hétfőn este. Theresa May szerint a módosítások nem tartalmaznak lényegi változást. Egy volt minisztere szerint viszont zsákutcába futott a kormány és ideje lenne új népszavazást kiírni a brexitről.

Theresa May miniszterelnök brexit-tervéről szavaztak a képviselők a brit parlament alsóházában. A szavazás után a brit kormányfő megnyugodhatott, az alsóház elfogadta uniós kilépési javaslatát, habár politikai túlélése érdekébe a hétvégén több olyan javaslatot kellett beépítenie a csomagba, melyet a Konzervatív Párt keményvonalas politikusai kényszerítettek ki.

„Nem vesződtem volna ennyit ennek a megállapodásnak a tető alá hozásán csak azért, hogy később teljesen megváltoztassák őket mindenféle módosító javaslatokkal. A Chequersben elfogadott javaslatcsomag nem változott meg” – hangsúlyozta Theresa May, mikor ellenzéki politikusok azzal vádolták, hogy behódolt a keményvonalasoknak.

A javaslatcsomag szerint az új kereskedelmi kapcsolatrendszert az Európai Unióval úgy kell megtervezni, hogy biztosítható és gördülékeny legyen a további kétoldalú áruforgalom, és ennek érdekében London közös szabadkereskedelmi térséget indítványoz az EU-nak. A keményvonalas konzervatívok még így is elégedetlenek a csomaggal, de a miniszterelnök túléléséhez egyelőre elég volt a kisebb változtatások beépítése és úgy tűnik, elálltak a bizalmi szavazás indításától.

May azonban egész más megoldási javaslatot is kapott a hétvégén az Egyesült Királyságban látogatást tett amerikai elnöktől.

„Szerinte be kellene perelnem az Európai Uniót” – idézte az amerikai elnököt a riporter megrökönyödésére a miniszterelnök. Hozzátette, hogy ez nem fog megtörténni, tárgyalni fognak.

A korábbi oktatási miniszter szerint viszont új népszavazást kellene kiírni a brexitről. „Úgy gondolom, hogy a kompromisszumkeresés érthető törekvés volt, de a végeredmény egy olyan megállapodás, ami igazából senkinek sem jó. Ki kell venni a kérdést a zsákutcába futott politikusoktól és újra a brit választópolgárok kezébe adni” – mondta Justine Greening.

Az Egyesült Királyság távozására az Európai Unióból Theresa May legutóbbi nyilatkozatai szerint 2019 március 29-éig sor kerül.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!