2023. 11. 30. Csütörtök András, Andor napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Paláver 15:30

Külföld

„Anyu, nem hiszem, hogy én ezt túlélem”: újabb kárpátaljai magyar halt meg

A harmincnegyedik hősi halott katona hozzátartozói kaptak támogatást a magyar kormánytól, tehát legalább ennyi magyar származású halottja van már az ukrajnai háborúnak – derült ki a Kárpáti Igaz Szó tudósításából. Babják István, Beregszász polgármestere még október végén jelentette be a gyászhírt, hogy az 1981-es születésű, a beregszászi Különtanya egyik lakosa, Rákosi István Donyeck megyében vesztette életét az ellenséggel vívott harc során. A férfi egyúttal az első roma nemzetiségű a kistérségben, aki életét áldozta a háborúban.

  • „Anyu, nem hiszem, hogy én ezt túlélem”: újabb kárpátaljai magyar halt meg

A Kárpáti Igaz Szó tudósításából kiderül, Rákosi Istvánt édesanyja, testvére, párja és két kiskorú gyermeke, a 15 éves Erzsébet és a hatéves Bécike gyászolja.

Anyu, nem hiszem, hogy én ezt túlélem, mert repülnek a rakéták a fejünk felett, folyamatosan lőnek

– idézte a kárpátaljai magyar lap a könnyeivel küszködő édesanyát. – Azt hiszem, érezte, hogy meg fog halni, azért is hívott fel, hogy még egyszer beszélhessünk. Nemsokára kaptuk is a hírt, hogy életét vesztette – idézték. 

Özvegye úgy emlékezett rá, mint nagyon jó társra és édesapára, aki rengeteget dolgozott és mindent megtett a családjáért. Az is kiderült, hogy a férfi önként jelentkezett katonának. 

Mai napig fel nem foghatom, miért döntött úgy, hogy önként jelentkezik katonának, hiszen tudta, hogy meg is halhat, és bennünket itt hagy. Sajnos ez meg is történt

– árulta el gyászoló párja.

Mindennapos temetések

Ahogyan egész Ukrajnában, úgy Kárpátalján is szinte mindennaposak a temetések. November elején súlyos támadás érte a munkácsi 128. dandárt, azt egyelőre nem tudni, hogy a rakétacsapásnak van-e magyar áldozata.

Ukrajnában a háborús veszteségek szigorú államtitoknak számítanak, amiről hivatalos információt csak ritkán hoznak nyilvánosságra. Aki a szabályt bármilyen módon – akár egy közösségi médiás bejegyzéssel vagy hozzászólással – megszegi, börtönbüntetésre számíthat. Hivatalos adat híján természetesen régiókra vagy nemzetiségekre vonatkozóan sincsenek statisztikák. 

Így arról sem lehet tudni, hogy eddig hány kárpátaljai, azon belül is hány magyar áldozta életét. 

Becslés alapja lehet, hogy a magyar kormány anyagi támogatást nyújt minden kárpátaljai magyar hősi halott hozzátartozóinak: erre eddig 34 alkalommal került sor.

Borítókép: Rákosi István temetése (Forrás: Facebook/Babják Zoltán)

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!