2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Fidesz-KDNP kampánynyitója

Következik:

Paláver 16:30

Külföld

Anyja helyét vette át a valaha élt legidősebb nő?

Egy francia szakértői testület szerint a dolgok jelenlegi állását tekintve nincs semmiféle bizonyíték arra, hogy - mint azt orosz kutatók gyanítják - csalás lenne az 1997-ben 122 évesen elhunyt Jeanne Calment francia asszony életkori rekordja.

  • Anyja helyét vette át a valaha élt legidősebb nő?

Orosz kutatók feltételezései szerint a világ leghosszabb életű embereként ismert Jeanne Calment lánya, Yvonne még 1934-ben felvehette mellhártyagyulladásban elhunyt anyja személyazonosságát, hogy elkerülje ilyen módon a hagyatéki adó megfizetését.

A Demográfiai Tanulmányok Nemzeti Intézetének (INED) illetékes szakkollégiuma megvizsgálta az orosz kutatók összes, Jeanne Calment rekordjának valódiságát kétségbe vonó érvét, és úgy találta, nincs semmiféle bizonyíték arra, hogy az asszony lánya, Yvonne felvette volna anyja identitását, és valójában ő halt volna meg 1997-ben 99 évesen - jelentette az AFP.

A hétfős testület munkájában részt vett az a két kutató - Jacques Robine és Michel Allard - is, aki 1997-ben hitelesítette Jeanne Calment életkori rekordját.

Mindazonáltal a szakértői testület szerint is "megérdemelnek további vizsgálatot a kétkedők érveinek bizonyos elemei", például egy esetleges identitáscsalád lehetséges indítékának, az aláírások grafológiájának vagy morfológiai sajátosságoknak a vizsgálata.

Ha a további vizsgálatok eredménye bármiféle kételyre adna okot, akkor az exhumálás és a DNS-vizsgálat marad az egyetlen lehetséges eszköz a bizonytalanság teljes eloszlatására - olvasható a kutatók jelentésében.

Amúgy már Calment halálát követően is több kutató adott hangot csalódottságának, hogy nem végeztek el boncolást a nő hosszú élete titkának megfejtéséhez.

Jeanne Calment hosszú ideig hírességnek számított, mert az évek szemlátomást nyomtalanul múltak el felette. A feljegyzések szerint 1875. február 21-én született Jeanne Calment életkorával bekerült a Guinness-rekordok könyvébe, 122 év és 164 napos életkori rekordja máig töretlen.

Nyikolaj Szak matematikus és Valerij Novoszelov gerontológus hosszú időn át vizsgálta Jeanne Calment életútját, a vele készült interjúkat, valamint fényképeket és korabeli szemtanúk beszámolóit, valamint szülővárosának, a dél-franciaországi Arles-nak a nyilvánosan hozzáférhető hatósági adatait is, és arra a következtetésre jutottak, hogy az 1997-ben elhunyt nő nem lehetett Jeanne Calment.

Az orosz matematikus kutatási eredményeit a ResearchGate portálon hozta nyilvánosságra Jeanne Calment: a hosszú élet titka címmel. Állítása alátámasztására a kutató 17 bizonyítékot sorol fel, így Jeanne Calment 1930-as évekből származó személyi igazolványának másolatát is. Az iraton szereplő - testmagasságra és szemszínre vonatkozó – adatok nem egyeznek Jeanne Calment későbbi megjelenésével. Sőt, amikor Jeanne Calment híres lett, megsemmisített néhány korábbi fotót.

Szak szerint az ötlet, hogy közelebbről is megvizsgálja Jeanne Calment ügyét, a messze 100 éven felüliek élettartamának matematikai modellje után kutatva merült fel benne. Minél többet kutattam, annál több ellentmondásra bukkantam – mondta.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Teherán válasza a történtekre + videó

Teherán válasza a történtekre + videó

Arról, hogy hogyan reagált Teherán a történtekre és milyen a biztonsági készültség Izraelben Breuer Péter közel-kelet szakértő, a Heti TV tulajdonosa élőben beszélt a Híradóban.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!