2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

CPAC Magyarország 2024 13:00

Külföld

Antidepresszánsok, pánikroham, fertőzés?

Egyre több orvost foglalkoztat Angela Merkel német kancellár egészsége, miután alig két hét leforgása alatt immár másodszorra is olyan remegés tört rá, amely nemcsak a kezeit, hanem az egész testét foglyul ejtette.

  • Antidepresszánsok, pánikroham, fertőzés?

Korábban a 888.hu írt róla, hogy ismét a világsajtó kereszttüzébe került a német kancellár egészségügyi állapota, ugyanis Merkel épp a német elnökkel, Frank-Walter Steinmeierrel tartott közös sajtótájékoztatót, amikor a 10 nappal ezelőtti rohama után ismét rátört a durva remegés.

A testi tüneteinek enyhítése érdekében asszisztense hiába hozott egy pohár vizet a kancellárnak, Angela Merkel azt nem fogadta el, mellyel – ha véletlenül is –, de saját politikai stábjának a kifogását semmisítette meg, akik korábban dehidratáltságra hivatkoztak. Féktelen rángatózása a felvételek szerint kísértetiesen hasonlít a 10 nappal ezelőtti rohamára, amikor az új ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij fogadását követően, a német himnusz alatt jelentkeztek az egész testét érintő tünetek.

Merkel és az emberei hárítanak, az orvosok pedig találgatnak

Szemmel láthatóan nemcsak maga a kancellár, hanem a sajtósa és az egész stábja is rendkívül fegyelmezett, hárító kommunikációt visz, ragaszkodnak ahhoz, hogy „minden rendben van”, esetleg ha tehetik, akkor a melegre és a dehidratáltságra utalnak. Csakhogy több szakember egybecsengő véleménye szerint szinte százszázalékos bizonyossággal kijelenthető, hogy a folyadékhiány és/vagy a napszúrás nem okozhat ilyen tüneteket.

Dr. Sarah Brewer háziorvos, a Healthspan egészségügyi központ szakmai vezetője szerint a tünetek alapján elképzelhető, hogy Merkelnek pajzsmirigy-túltengése van. Elmondása szerint a jelenség ráadásul tízszer gyakrabban érinti a nőket, mint a férfiakat, ezáltal könnyen lehet, hogy innen ered a remegés. Ugyanakkor hozzáteszi, könnyen előfordulhat, hogy valamilyen nagyon erős hatású gyógyszernek a mellékhatása keríti birtokba Merkel testét. Az amerikai orvosi szakirodalom több mint 17 olyan szert különböztet meg, amelynek mellékhatása Merkel rángatózását támasztaná alá. Ezek között megtalálható a

koffein, a különböző antidepresszánsok, egyes antibiotikumok, az alkohol, de még akár a nikotin is.

Egyesek szerint az alacsony vércukorszint is hozzájárulhat a rohamokhoz, ám a szakirodalom megjegyzi, hogy az ilyesfajta tünetek nagy valószínűséggel a diabétesz velejárói. De az sem kizárt, hogy neurológiai eredetű, úgynevezett „tremorról” van szó, amely akár pánikrohamtól, gyógyszermegvonástól vagy mérgezéstől alakul ki. Ley Sander, a londoni UCL ideggyógyászattal foglalkozó professzora ugyanakkor kiemeli, hogy ez nem egyenlő a Parkinson-kórral, mivel annak a diagnózisnak a felállításához számos egyéb kórállapot is szükséges.

Peter Gerrard, a londoni Szent György Egyetem professzora igen következetesen azt állítja, hogy Merkel ortosztatikus remegésben szenved, ami annyit tesz, hogy helyzetfüggő. Elmondása szerint ezek a tünetek leginkább az idősebb, 60 feletti korosztályt érintik. Végtagremegésként indul egy-egy ilyen roham, amely akár az egész testre is átterjedhet, majd az aktív mozgással, helyzetváltoztatással fékezhetőek meg a további rángások.

Dr. Mike Fiztpatrick háziorvos úgy látja, nem zárható ki az sem, hogy a német kancellár valamilyen fertőzésben szenved, amelynek súlyos esetben akár az általa produkált tünetekhez hasonló remegés is lehet a velejárója. A néha csupán percekig tartó, intenzív remegés arra szolgál, hogy megemelje a testhőmérsékletet annak érdekében, hogy elpusztítsa a fertőzést okozó baktériumokat.

Két évvel ezelőtt is volt már Merkelnek rohama

Az osztrák Kronen Zeitung beszámolója szerint Merkel 2017-ben, Mexikóvárosban is lábremegéstől szenvedett egy hivatalos látogatás közepette, azonban sem a sajtó, sem pedig az ott megjelentek nem tulajdonítottak neki jelentőséget. Érdemes megjegyezni, hogy a német Bild forrásai szerint a kancellár nemzetközi látogatásai idején nemcsak a saját orvosa, hanem egy mentőtiszt is helyet kap a stábjában.

888.hu

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!