2020. május 27.,
szerda, Hella napja

Angela Merkel szerint nincs ok aggodalomra az egészsége ügyében

Hír TV

2019. július 19., péntek 17:15

Donald Trumpot támadta és az ellenzéki Demokrata Párt szélsőbaloldali képviselőinek védelmére kelt Angela Merkel. A német kancellár saját egészségügyi állapotáról is szót ejtett. Azt nem árulta el, hogy mi okozta rejtélyes rosszulléteket; mindössze annyit közölt, hogy kancellári megbízatása végéig, 2021-ig el tudja látni hivatali kötelességeit.

Nincs ok aggodalomra, törődik saját egészségével és tudatában van saját felelősségnek. Ezt közölte Angela Merkel egészségügyi állapotáról a nyári szabadságolásokat megelőző sajtótájékoztatóján Berlinben.

Merkel háromszor is akkor kezdett remegni, amikor külföldi vendégekkel az oldalán a német himnuszt hallgatta éppen. Azóta - a protokoll szabályaival ellentétesen - széken ülve hallgatja végig a himnuszt, de ezt a kancellár irányában lojális közszolgálati és magán tulajdonú média nem igen firtatja, inkább erősnek álíltják be betegsége ügyében is. A Civey közvélemény kutató felmérése szerint a németek 59%-a tartja magánügynek, és csak 34%-a közügynek a kancellár egészségét.

Merkel a sajtótájékoztatón egy amerikai belpolitikai vitában is állást foglalt, amelybe könnyen beleremeghet az amerikai-német szövetség is. Donald Trump elnök a minap Twitter-üzeneteiben a Demokrata Párt négy szélsőbaloldali nézeteket valló női képviselőjét bírálta. Azt írta, ahelyett hogy állandóan az Egyesült Államokat szidják, inkább térjenek vissza oda, ahonnan származnak, és ott segítsenek a korrupt, működésképtelen, bűnözők uralta országoknak.

Határozottan elhatárolódom ettől a kijelentéstől és kinyilvánítom szolidaritásomat a megtámadott nők irányában - Mondta Angela Merkel a nemzetközi politikában szokatlan nyíltsággal állást foglalva egy másik ország belpolitikai ügyében. Az érintettek, vagyis a Puerto Ricó-i, palesztin, szomáliai és fekete afrikai származású képviselők rasszizmussal vádolták Trumpot, akit a demokraták uralta Képviselőházban elfogadott határozatban is elítéltek.

Közben, amikor Trump az egyik észak-karolinai kampánygyűlésén a szomáliai képviselőről beszélt, a tömeg skandálni kezdett:

send her back, vagyis küld haza őt. 

Trump több mint 10 másodpercig hallgatta a skandálást, ami látszólag nem volt ellenére, igaz később elhatárolódott saját közönségétől. A botrány nem ártott neki, sőt Trump támogatottsága több felmérés szerint is emelkedett:

elnöksége idején még nem volt olyan magas elfogadottsága a republikánus szavazók és az összes amerikai körében, mint jelenleg.

Hír TV