2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Amerikaiak millióit befolyásolhatták az orosz álhírek

Hír TV

2017. október 31., kedd 08:39, frissítve: kedd 21:44

Próbál terelni az amerikai elnök. Donald Trump azt reméli, hogy az embereket jobban érdekli az adócsökkentés az orosz befolyásolási kísérlet miatt indított nyomozásnál. A Fehér Ház ügyvédei azt tanácsolják az elnöknek, hogy ne bírálja nyilvánosan a nyomozást irányító különleges ügyészt. Trump korábbi bizalmasa, Steve Bannon viszont az elnök helyében nekimenne az ügyésznek.

Az oroszok mossák kezeiket. A Kreml szóvivője szerint nincs közük ahhoz, hogy az Egyesült Államokban három ember ellen már vádat emeltek az elnökválasztás oroszországi befolyásolása miatt indított büntetőügyben.

Bármilyen vád, amelyet az amerikai belső vizsgálat eredményeként amerikai állampolgárok ellen emelnek, azzal nekünk semmi dolgunk nincs. Az Amerika belügye. Figyelemmel kísérjük az ügyet – mondta az orosz elnök szóvivője, Dmitrij Peszkov.

Az egyik amerikai vádlott Paul Manafort, aki Donald Trump kampányfőnöke volt. De a bűnvádi eljárás nem ebben a minőségében indult ellene. Manafort ismert amerikai lobbista, aki dolgozott Viktor Janukovicsnak, Ukrajna egykori oroszbarát elnökének.

Most találtak egy ukrán nyomot is Manafort úrral és pár kollégájával szemben. Úgy tűnik, hogy az ukrán nyomot Ukrajnában kellene keresni. Nekik is lenne mit elmondaniuk arról, hogy milyen álláspontot képviseltek a választási kampány idején – mondta az orosz külügyminiszter, Szergej Lavrov.

Manafort több mint 12 millió dollárt kapott Viktor Janukovicstól, az amerikai lobbista megbízását egy ukrán képviselő hozta nyilvánosságra még tavaly.

Számomra az fontos, hogy folyjon vizsgálat az Egyesült Államokban függetlenül attól, hogy ki az elnök. Szeretném, ha Ukrajnában is ez lenne, függetlenül attól, hogy ki az elnök, a hatóságoknak vizsgálniuk kell az elnök környezetét, mint ahogy az Amerikában történik. Természetesen Trump elnök úr nem elégedett azzal a ténnyel, hogy a köreiben turkálnak. Ugyanakkor Ukrajnában mi inkább visszalépést tapasztaltunk a nyomozásban, a hatóságok elkezdtek lassítani minden folyamatot, amely a Manafort-ügyhöz és a Régiók Pártjának szürke kifizetéseihez kapcsolhatók, csak azért, hogy ne irritálják Trumpot. Úgy vélem, ez nem jó dolog – mondta az ukrán politikus, Szerhij Lescsenko.

Közben az amerikai szenátus egyik albizottsága a közösségi média vezető vállalatainak képviselőit hallgatta meg. A Facebookon 126 millió amerikai találkozhatott olyan hírekkel, amelyeket orosz kormányhoz köthető csoportok osztottak meg.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!