2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Külföld

Amerikai-Török feszültség az örmény népirtás miatt

Az Amerikai Képviselőház határozatban ismerte el az örmény népirtást. Az örmény miniszterelnök üdvözölte, a török külügyminiszter viszont határozottan elítélte a döntést. Az örmények szerint 1915 és 1923 között a török hatalom tervszerűen lemészárolt másfélmillió örményt. A törökök pár százezer örmény áldozatról beszélnek, akik nem a népirtás áldozatai. Szerintük ők az I. világháború harci cselekményeiben , az éhinségben és a járványokban vesztették életüket.

  • Amerikai-Török feszültség az örmény népirtás miatt

Egy régi történelmi vita felmelegítésével vált még feszültebbé az amerikai-török kapcsolat. A képviselőházban, elsöprő többséggel, 405:11 arányban szavazták meg a határozatot. A demokrata és republikánus képviselők támogatta döntés értelmében a törökök népirtást követtek el a múlt század elején, és ennek megfelelően kell megemlékezni a történtekről a jövőben. Törökország semmisnek tekinti az amerikai képviselőházi határozatot.

Ezt a vádaskodást a népünk elleni legnagyobb sértésnek vesszük. A török parlament remélhetőleg jogos választ ad erre a történelmi realitásoknak ellentmondó határozatra

- közölte Rexep Tayyip Erdogan, aki az amerikaiak történelmének sötét fejezeteit hozta fel, az őslakók kiirtását, a rabszolgaságot és a kizsákmányolást vetve az amerikaiak szemére.

Azt is leszögezte, hogy a török hadsereg az Északkelet-Szíriában indított hadműveletével keresztbe tett az Egyesült Államoknak, és a képviselőház ezt kívánta megbosszulni határozatával.

Örményországban történelmi igazságtalannak tekintik a washingtoni képviselőház döntését. Nikol Pasinján miniszterelnök Twitter üzenetében azt írta: ”A határozat bátor lépés az igazság és a történelmi igazságosság meghatározásának útján, ami a népirtást túlélő örmények számos leszármazottjának megbékélést jelenthet."

Jerevánban monumentális emlékművet építettek a népirtás áldozatainak. Az örökké égő lángot minden örmény felkeresi egyszer az életében.

Nagyon fontos döntés született, és nem csak az amerikai, de a világban élő egész örmény diaszpóra számára. Mi vagyunk az utolsó generáció tagjai, akik életükben a népirtás túlélőivel találkozhattak, számunkra ez egyben családi történet is

- közölte az örmény állami egyetem népirtás tanszékének professzora.

A történet ezzel nem ért véget, ugyanis az Amerikában élő örmények szervezetein kívül a görögök és a keresztény iraki asszírok is intenzíven lobbiznak azért, hogy az általuk elszenvedett mészárlásokat is hasonlóképpen, népirtásként ismerjék el világszerte.

HírTV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!