2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:15

Külföld

Amerikai tábornok: Az afganisztáni tálibok támadásai ellentmondanak a megállapodásban foglaltaknak

Az afganisztáni tálibok támadásai ellentmondanak az Egyesült Államokkal kötött megállapodásban foglaltaknak - jelentette ki Kenneth McKenzie, az amerikai hadsereg közel-keleti műveleteit irányító Középső Parancsnokság vezetője kedden a washingtoni képviselőház fegyveres erőkkel foglalkozó bizottságának meghallgatásán.

  • Amerikai tábornok: Az afganisztáni tálibok támadásai ellentmondanak a megállapodásban foglaltaknak

"A táliboknak tartaniuk kell magukat az egyezséghez" - hangsúlyozta az amerikai tengerészgyalogság tábornoka, hozzátéve, hogy a szélsőségesek ennek ellenére folytatják a viszonylag kisléptékű támadásaikat.

Az AP hírügynökség tudósítása szerint McKenzie egyébként is sötét képet festett a radikális iszlamisták bevonásával zajló békefolyamatról, mondván, nem bízik abba, hogy a tálibok betartják majd kötelezettségvállalásaikat.

McKenzie beszélt arról is, hogy vannak tervei arra, hogy a nyárig 8600 főre csökkentsék a dél-ázsiai országban állomásozó amerikai kontingens létszámát, de az Egyesült Államok egyelőre még "nem dolgozott ki katonai terveket" az egyezségben foglalt - 14 hónap múlva esedékes - teljes csapatkivonásra.

"A dolgok jelenlegi állása szerint a tálibok támadásai meghaladják azt a szintet, amelyről úgy gondoljuk, hogy még összeegyeztethető volna a terv tényleges végrehajtásának gondolatával" - mondta McKenzie. "Ha nem lesznek képesek visszavenni a támadások jelenlegi szintjéből, a politikai vezetés ennek megfelelő döntést fog hozni" - hangsúlyozta.

A tábornok hozzátette, hogy a személyes derű- vagy borúlátásának nincs jelentősége az afganisztáni helyzet jövőjét illetően, mivel a döntéseket a tényleges történések alapján fogják meghozni.

Az amerikai kormányzat február 29-én a katari fővárosban, Dohában írta alá a későbbi afganisztáni megbékélést is lehetővé tevő megállapodást a tálibok képviselőivel. Ennek értelmében a tálibok biztonsági garanciákat adtak Washingtonnak, cserében az amerikai és a külföldi csapatok először csökkentik, majd teljesen kivonják erőiket Afganisztánból. Noha a megállapodás felszólítja a tálibokat és a kabuli kormány képviselőit az afgánközi párbeszédre, e részleges csapatkivonást nem köti a megbeszélések sikeréhez.

Washington hosszú távú terve az, hogy 14 hónapon belül valamennyi amerikai katonát kivonják Afganisztánból, feltéve, hogy a tálibok eleget tesznek a terrorcselekmények megakadályozására tett ígéretüknek, és betartják azt is, hogy nem használják Afganisztán területét az Egyesült Államok és szövetségesei elleni támadásokra, valamint nem működnek együtt a biztonságukat fenyegető szervezetekkel és személyekkel sem.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!