2022. 07. 06. Szerda Csaba napja
Jelenleg a TV-ben:

Háború Ukrajnában

Következik:

Mozaik 09:00

Külföld

Amerikai katonák csaptak le Szíriában

Amerikai katonák nagyszabású ejtőernyős műveletet hajtottak végre hétfőre virradóra a kelet-szíriai Deir ez-Zór városának közelében - közölte a szíriai állami hírügynökség.

A SANA szerint az amerikai erők Buszajra településen hajtották végre a bevetést, válogatás nélkül tüzet nyitva mindenre és mindenkire. Legalább három civilt megöltek, többeket elhurcoltak.

A brit székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) viszont négy halottról, köztük egy tanárról és két fiáról jelentett. Állítólag a lövéseket egy helikopterről adták le a motoron menekülőkre. A szervezet hozzátette, hogy több olyan személyt is elfogtak, akit azzal gyanúsítanak, hogy terrorszervezet tagjai.

A Pentagon (amerikai védelmi minisztérium) a nap folyamán arról számolt be, hogy amerikai katonák a szövetséges Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű kurd-arab milíciaszövetség harcosaival együtt terrorellenes műveletet hajtottak végre Buszajrában, megölve az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet négy tagját, köztük egy terroristát, aki robbanóövet hordott a testén. A célpont a tájékoztatás szerint a szélsőségesek egyik "veszélyes sejtje" volt.

Az SDF egy ettől független műveletet is végrehajtott a térségben. Az amerikai védelmi tárca mindemellett nem közölt hírt arról, hogy történtek volna őrizetbe vételek.

Deir ez-Zór tartomány és azonos nevű székhelye az iraki határ mentén fekszik, stratégiai jelentőségét az adja a damaszkuszi rezsimnek, hogy a vele szövetséges, iráni hátszelet élvező milíciák ezen az útvonalon kapnak rendszeres utánpótlást. Deir ez-Zór városától délre, al-Tanf településén található a terrorizmus elleni harcra Szíriában maradt amerikai csapatok egyik támaszpontja.

Az Iszlám Állam, miután katonai vereséget szenvedett Irakban és Szíriában is, gerillahadviselésre tért át.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

CPAC Hungary - élőben a HírTV műsorán

Európában először Budapesten, május 19-20-án rendezik meg a Conservative Political Action Conference-t (CPAC, konzervatív politikai akciókonferencia). Az előadásokat a HírTV, a Facebook-oldalunk és a Youtube-csatornánk élőben közvetíti.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!