2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 22:40

Amerikai foglyokat engedett el Észak-Korea

Hír TV

2018. május 10., csütörtök 12:53, frissítve: csütörtök 15:40

Hazaérkeztek az Egyesült Államokba az Észak-Koreában szabadon engedett amerikaiak. Donald Trump és felesége személyesen fogadta őket. Az amerikai elnök köszöntőbeszédében kijelentette: akkor lesz a legbüszkébb, ha az észak-koreai diktátorral sikerül az atomfegyverektől mentessé tenni a Koreai-félszigetet. A két vezető sajtóértesülések szerint Szingapúrban találkozik nyár elején.

Az amerikai külügyminisztert fogadta Kim Dzsong Un Phenjanban. Mike Pompeo azért utazott az észak-koreai fővárosba, hogy pontosítsa a diktátor és az amerikai elnök közötti csúcstalálkozó részleteit.

Szerintem nagyon különleges alkalom lesz, mert senki nem gondolta volna, hogy megtörténik. Nagyra értékelem, hogy Kim Dzsong Un megteszi. Kiválasztottunk egy időpontot, egy helyet a találkozóra, vagy csúcsra, ahogy önök szeretik nevezni. Szerintem nagyon sikeres lesz. De ahogy mindig mondom, ki tudja? Ki tudja, mi lesz? De nagyon fontos esemény - hangoztatta Donald Trump.

Phenjan Mike Pompeo látogatására időzítve szabadon engedett három, dél-koreai származású amerikai állampolgárt, akiket évek óta fogva tartottak és kényszermunkára ítéltek kémkedés vádjával. Így külügyminiszterrel együtt térhettek vissza az Egyesült Államokba, ahol az amerikai elnöki és alelnöki pár helyi idő szerint hajlani három előtt a marylandi Andrews légibázison személyesen fogadta őket.

Sokféleképpen bántak velünk, ami engem illet, sok munkát kellett végeznem, de amikor lebetegedtem, kezeltek is - számolt be tapasztalatairól a rögtönzött sajtótájékoztatón a tíz év kényszermunkára ítélt hatvan éves férfi. Elengedésükkel egy jelenetős akadály hárult el az amerikai-észak-koreai csúcs elől. A találkozó

Arra az amerikai vezetés sem számított, hogy még az Kim-Trump csúcs előtt kiengedik őket.

Szerintem tényleg el akar érni valamit. Azért tette ezt, mert tényleg tenni akar valamit, hogy be akarja vezetni országát a való világba, szerintem óriási sikere lesz - reagált az amerikai elnök.

A június elejére tervezett találkozón az észak-koreai nukleáris programról és Koreai-félsziget atommentesítéséről tárgyal majd az amerikai elnök Kim Dzsongunnal, aki korábban többször is atomcsapással fenyegette meg az Egyesült Államokat. Amerikai sajtóértesülések szerint Szingapúrban találkoznak egymással, a Fehér Ház szóvivője ugyanakkor csak annyit árult el, hogy már kiválasztották a dátumot és a helyszínt is.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!