2020. július 8.,
szerda, Ellák napja

Amerikai előválasztás - Michael Bloomberg kiszállt az elnökválasztási harcból

MTI

2020. március 4., szerda 16:52

Michael Bloomberg New York-i milliárdos szerdán bejelentette, hogy befejezi a demokraták elnökjelöltségéért folytatott küzdelmét.

A szuperkeddi előválasztásokon sikertelenül szerepelt üzletember közleményt adott ki, s ebben leszögezte: "három hónappal ezelőtt azért szálltam be az elnökjelöltségért folyó versenybe, hogy legyőzzem Donald Trumpot, és ma ugyanezen okból hagyom abba". Bloomberg, aki több mint 500 millió dollárt költött a kampányra a saját vagyonából, közölte azt is, hogy Joe Bident, az Obama-kormányzat egykori alelnökét támogatja.

"Mindig abban hittem, hogy Donald Trump legyőzése a legesélyesebb jelölt egységes támogatásával kezdődik"

- fogalmazott Bloomberg.

A keddi előválasztásokon, amikor 14 tagállamban és az Egyesült Államok egyik tengerentúli területén járultak urnákhoz az amerikaiak, Bloombergnek csak a tengerentúli területen, Amerikai Szamoán sikerült győzelmet aratnia. Joe Biden ezzel szemben kilenc tagállamban szerezte meg a választók többségének - egyes államokban az elsöprő többségének - a bizalmát, míg Bernie Sanders, a magát demokratikus szocialistának mondó vermonti szenátor négy államban, köztük a párt nyári elnökjelölt-állító országos konvenciójára a legtöbb delegátust küldő Kaliforniában aratott győzelmet.

A CNN televízió hírmagyarázója Bloomberg közleménye után megjegyezte: a milliárdosnak ezek után nem kell feltárnia teljes vagyoni helyzetét.

Sajtóértesülések szerint Elizabeth Warren massachusettsi szenátor is fontolgatja visszalépését.

Lindsey Graham: "kemény feladat lesz" legyőzni Bident

Joe Bident, az Obama-kormányzat egykori alelnökét "kemény feladat lesz" legyőzni - jelentette ki Lindsey Graham dél-karolinai republikánus szenátor, Donald Trump amerikai elnök egyik legszorosabb szövetségese szerdán újságíróknak. 

A befolyásos szenátor közölte: ezt az álláspontját megvitatta Donald Trump elnökkel is. Hozzátette azonban, hogy szerinte csak Trumpon múlik, hogy nyer vagy veszít a novemberi elnökválasztáson.

Joe Biden elemzőket is meglepő kiváló szereplését a keddi előválasztásokon sok okkal magyarázzák az Egyesült Államokban. A The New York Times című napilap szerint Biden egyenesen "csodát hajtott végre".

A CNN hírtelevíziónak nyilatkozók azt hangoztatták: a győzelem azt jelzi, hogy a Demokrata Pártban egyértelműen a mérsékeltek vannak többségben.

A Fox televízió kommentátora úgy vélekedett, hogy egyedül Bidennek sikerült a nagy afroamerikai közösségek bizalmát elnyernie, kivált azt követően, hogy az egyik legbefolyásosabb afroamerikai politikus, Jim Clyburn dél-karolinai képviselő a támogatásáról biztosította őt.

A Huffington Post című portál az elővárosokban és a kisvárosokban élők támogatásában, az amerikai közszolgálati rádió (NPR) pedig abban látta Biden győzelmének egyik okát, hogy a Bernie Sanders vermonti szenátort támogató fiatalok végül nagy számban távol maradtak az urnáktól.

Egyes sajtóértesülések már azt latolgatják, vajon ki lehet majd Joe Biden alelnökjelöltje, és a jelölttel mely társadalmi rétegeket szeretné maga mellé állítani. A Politico című lap szerint a 77 éves Biden fiatalt és nőt választhat alelnök-jelöltjéül.    

MTI