2020. július 6.,
hétfő, Csaba napja

Amerikában is tiltás alatt a Boeing hibás típusa

Hír TV

2019. március 14., csütörtök 13:18, frissítve: csütörtök 19:27

Az Egyesült Államokban sem szállhatnak fel a Boeing repülőgépgyár 737-es MAX típusú gépei – ezt Donald Trump jelentette be a Fehér Házban. Az elnök kiemelte, hogy bár a Boeing már dolgozik a problémák kijavításán, de amíg nincs megoldás, ez a géptípus nem repülhet. A Boeing repülője előbb Indonéziában, majd Etiópiában szenvedett balesetet. A légitársaságok szerint konstrukciós hibáról van szó, amelyet a cég szoftver-cserével oldana meg.

Előbb ázsiai és afrikai országokban majd az Európai Unióban és Kanadában vonták vissza a Boeing Max 8-as és 9-es típusának repülési engedélyét. A bizalom olyannyira megcsappant a géptípus iránt, hogy már az amerikai elnöknek is lépnie kellett. Donald Trump a közlekedési miniszterrel, a szövetségi légügyi hivatal igazgatójával és a Boeing vezérigazgatójával egyeztetve hozott elnöki döntést.

A levegőben tartózkodó gépek még elrepülnek célállomásaikra, de ott további intézkedésig a földön maradnak. A pilótákat értesítettük, mint ahogy az összes érintett légitársaságot is, akik egyetértettek a döntéssel. Az emberek, köztük az amerikaiak biztonsága a számunkra a legnagyobb jelenőséggel bír. Együtt érzünk azokkal, akik az Ethiopian és a Lion Airlines repülőgép-katasztrófában vesztették életüket – utalt Trump elnök a Fehér Házban a kettős légikatasztrófára.

Előbb 2018. október 28-án az indonéz Lion Airways gépe zuhant a Jávai tengerbe, 12 percnyi repülés után. Ebben a tragédiában 189 ember halt meg. Március 10-én pedig az Ethiopian Airlines repülője szenvedett balesetet, mindössze 6 perccel a felszállás után. Ezen a gépen sem élte túl senki a katasztrófát: 157-en vesztették életüket.

Az etióp légitársaság igazgatója annyit közölt, hogy a pilóta a repülésirányításnak jelezte, hogy problémái vannak és vissza akart térni a repülőtérre. A CNN hírtelevízió úgy tudja, amerikai pilóták már korábban jelezték, hogy bajok vannak a géppel, egyikük pedig lelkiismeretlennek mondta azt a gyakorlatot, hogy a Boeing és az amerikai légügyi hivatal a megfelelő kiképzés és dokumentáció nélkül engedi felszállni a pilótákat ezeken a gépeken. A Boeing hírnevén esett csorba hatalmas anyagi terhet ró a repülőgépgyárra. A Lion Airways 201 már megrendelt gép leszállításának elhalasztását kérte a Boeingtől, de más cégek is el akarnak járni az üzlettől.

A Liszt Ferenc repülőtéren nem fog fennakadást okozni a típushibával rendelkező Boeing repülőgépek forgalomból való kivonása.

Hardy Mihály, a Budapest Airport kommunikációs igazgatója szerint a kieső gépeket könnyen pótolták a légitársaságok, az utasok semmit sem fognak érezni.

Nagyon ritkán érkeztek ilyen repülők, hiszen a partner légitársaságok flottájában még viszonylag kevés van belőlük. Ez semmilyen fennakadást Budapesten nem okozott, illetve nem okoz. Ezek a légitársaságok rendelkeznek elég tartalék géppel és tartalék típussal. Tehát mi itt a Budapesti repülőtéren ebből semmit nem érzékelünk – mondta el Hardy Mihály, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér szóvivője.