2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:15

Külföld

Amerikában is tiltás alatt a Boeing hibás típusa

Az Egyesült Államokban sem szállhatnak fel a Boeing repülőgépgyár 737-es MAX típusú gépei – ezt Donald Trump jelentette be a Fehér Házban. Az elnök kiemelte, hogy bár a Boeing már dolgozik a problémák kijavításán, de amíg nincs megoldás, ez a géptípus nem repülhet. A Boeing repülője előbb Indonéziában, majd Etiópiában szenvedett balesetet. A légitársaságok szerint konstrukciós hibáról van szó, amelyet a cég szoftver-cserével oldana meg.

  • Amerikában is tiltás alatt a Boeing hibás típusa

Előbb ázsiai és afrikai országokban majd az Európai Unióban és Kanadában vonták vissza a Boeing Max 8-as és 9-es típusának repülési engedélyét. A bizalom olyannyira megcsappant a géptípus iránt, hogy már az amerikai elnöknek is lépnie kellett. Donald Trump a közlekedési miniszterrel, a szövetségi légügyi hivatal igazgatójával és a Boeing vezérigazgatójával egyeztetve hozott elnöki döntést.

A levegőben tartózkodó gépek még elrepülnek célállomásaikra, de ott további intézkedésig a földön maradnak. A pilótákat értesítettük, mint ahogy az összes érintett légitársaságot is, akik egyetértettek a döntéssel. Az emberek, köztük az amerikaiak biztonsága a számunkra a legnagyobb jelenőséggel bír. Együtt érzünk azokkal, akik az Ethiopian és a Lion Airlines repülőgép-katasztrófában vesztették életüket – utalt Trump elnök a Fehér Házban a kettős légikatasztrófára.

Előbb 2018. október 28-án az indonéz Lion Airways gépe zuhant a Jávai tengerbe, 12 percnyi repülés után. Ebben a tragédiában 189 ember halt meg. Március 10-én pedig az Ethiopian Airlines repülője szenvedett balesetet, mindössze 6 perccel a felszállás után. Ezen a gépen sem élte túl senki a katasztrófát: 157-en vesztették életüket.

Az etióp légitársaság igazgatója annyit közölt, hogy a pilóta a repülésirányításnak jelezte, hogy problémái vannak és vissza akart térni a repülőtérre. A CNN hírtelevízió úgy tudja, amerikai pilóták már korábban jelezték, hogy bajok vannak a géppel, egyikük pedig lelkiismeretlennek mondta azt a gyakorlatot, hogy a Boeing és az amerikai légügyi hivatal a megfelelő kiképzés és dokumentáció nélkül engedi felszállni a pilótákat ezeken a gépeken. A Boeing hírnevén esett csorba hatalmas anyagi terhet ró a repülőgépgyárra. A Lion Airways 201 már megrendelt gép leszállításának elhalasztását kérte a Boeingtől, de más cégek is el akarnak járni az üzlettől.

A Liszt Ferenc repülőtéren nem fog fennakadást okozni a típushibával rendelkező Boeing repülőgépek forgalomból való kivonása.

Hardy Mihály, a Budapest Airport kommunikációs igazgatója szerint a kieső gépeket könnyen pótolták a légitársaságok, az utasok semmit sem fognak érezni.

Nagyon ritkán érkeztek ilyen repülők, hiszen a partner légitársaságok flottájában még viszonylag kevés van belőlük. Ez semmilyen fennakadást Budapesten nem okozott, illetve nem okoz. Ezek a légitársaságok rendelkeznek elég tartalék géppel és tartalék típussal. Tehát mi itt a Budapesti repülőtéren ebből semmit nem érzékelünk – mondta el Hardy Mihály, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér szóvivője.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!