2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Fidesz-KDNP kampánynyitója

Következik:

Paláver 16:30

Külföld

Amerika továbbra sem avatkozik be katonailag Szíriában

Az amerikai elnök szerint kizárt, hogy országa szárazföldi csapatokat vezényeljen Szíriába. Barack Obama Costa Ricában, a közép-amerikai országok csúcstalálkozóján hozzátette, kormánya egyelőre csak azt fontolgatja, hogy a humanitárius segélyen túl támogassa-e fegyverekkel is a szíriai lázadókat. Közben az izraeli légierő megerősítette, hogy légicsapást hajtott végre szír célpontok ellen.

Az iraki és afganisztáni háború után nem nyit újabb frontot az Egyesült Államok. Amerika továbbra sem avatkozik be katonailag Szíriában, habár Bassár el-Aszad elnök távozást akarja. Az amerikai elnök erről a közép-amerikai országok csúcstalálkozóján nyilatkozott.

– A szárazföldi egységekről kérdezett, és arról, hogy kizárjuk-e ezt Szíria esetében. Általános szabály, hogy főparancsnokként nem zárok ki lépéseket, mert a körülmények változnak. Nem látok olyan forgatókönyvet, hogy amerikai csapatok legyenek szíriai földön, és ez Amerikának és Szíriának is jó legyen – mondta Obama.

Az amerikai kormány egyelőre fontolgatja, hogy a humanitárius segélyen felül támogassa-e fegyverekkel is a szíriai lázadókat. Ez azért kockázatos, mert fennáll a veszély, hogy a fegyverek az al-Kaida terroristahálózattal rokonszenvező radikális iszlamisták kezére kerülhetnek.

Jogvédő szervezetek és egy izraeli szakértő szerint a Bassár el-Aszad-rezsim vegyi fegyvereket vetett be az arab országban dúló polgárháborúban. Obama ezzel kapcsolatban megismételte korábbi véleményét, hogy az erről szóló bizonyítékok megváltoztatnák a helyzetet.

– Ha valóban szisztematikusan használnak vegyi fegyvereket Szíriában, reméljük, hogy további bizonyítékokat szerzünk, amelyeket bemutatunk a nemzetközi közösségnek. Mert ez nemcsak amerikai, ez világszintű probléma. Nemzetközi szabályozások, előírások, erkölcsi kérdések léteznek ezzel kapcsolatban, és amikor a vegyi fegyverek használatáról van szó, az egész világnak aggódnia kell – tette hozzá Amerika első embere.

Közben a zsidó állam megtámadott egy légvédelmi rakétákat tartalmazó fegyverszállítmányt a szír határ mentén. A jeruzsálemi vezetés már korábban is közölte: beavatkozik, ha fennáll a veszélye annak, hogy fegyverek kerülhetnek a libanoni Hezbollah síita szervezet vagy más csoportok birtokába. Legutóbb januárban a libanoni–szíriai határ szíriai oldalán bombáztak egy rakétákat szállító konvojt.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Teherán válasza a történtekre + videó

Teherán válasza a történtekre + videó

Arról, hogy hogyan reagált Teherán a történtekre és milyen a biztonsági készültség Izraelben Breuer Péter közel-kelet szakértő, a Heti TV tulajdonosa élőben beszélt a Híradóban.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!