2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Amerika nélkül is folytatják a partnerséget, tüntettek Trump ellen

Hír TV

2018. január 24., szerda 11:27, frissítve: szerda 11:37

Több svájci városban is tiltakoztak Donald Trump péntekre tervezett látogatása és előadása ellen, amit a Davosi Világgazdasági Fórumon tart majd az amerikai elnök. A rendezvényen már beszédet mondott kanadai miniszterelnök bejelentette: az Egyesült Államok nélkül is folytatják a csendes-óceáni kereskedelmi partnerséget. Ebből Donald Trump közvetlenül megválasztása után léptette ki az Egyesült Államokat.

A kanadai miniszterelnök szerint országa keményen dolgozott azon, hogy meggyőzze Donald Trumpot, hogy az úgynevezett NAFTA, vagyis az észak-amerikai kereskedelmi egyezmény ugyanúgy az Egyesült Államok érdeke is, mint más országoké. Justin Trudeau bejelentette azt is, hogy létrejött a megállapodás az Egyesült Államok nélküli csendes-óceáni szabadkereskedelmi övezet (TPP) fenntartásáról. A TPP-ből az Egyesült Államok tavaly januárban lépett ki, Donald Trump elnök beiktatása után. Az amerikai elnök akkor jelezte: arra törekszik, hogy az érintett országokkal kétoldalú egyezményekben szabályozza a kereskedelmi kapcsolatokat.

– Szerencsés vagyok, hogy bejelenthetem, hogy Kanada és a csendes-óceáni partnerség tíz fennmaradó állama tárgyalásokat folytatott Tokióban, Japánban az új átfogó és előremutató csendes-óceáni partnerségről – mondta Trudeau.

A kanadai miniszterelnök előadását hallgatta David Cameron korábbi brit miniszterelnök is. Épp a brexitről beszélt egy másik résztvevővel, amikor a kamerák lencsevégre kapták. – Tudom, hogy zavaró, de én mindig azt mondom, hogy a brexit hiba volt és nem katasztrófa – mondta.

A többi között a brexit miatt is aggódik Franciaország. Az ország befektetési nagykövete szerint bár Európa most kihívások elé néz, mégis Franciaországnak és más európai államoknak együtt kell harcolnia a tehetségért és a tőkéért.

– Nem vagyunk boldogok a brexit miatt. Nem vagyunk boldogok amiatt, ami Németországban zajlik, de ez a német polgárok választása, és azt tiszteletben kell tartani. Látjuk, hogy lassan vége lesz. Az erős vezetésben hiszünk és abban, hogy erős vezetésre van szükség Olaszországban is. De minden más országot szívesen látunk, mert nekünk európaiaknak együtt kell harcolnunk ebben a versenyben a tehetségért és a tőkéért, és azért, amilyennek mi látni szeretnénk Európát – fejtette ki Pascal Cagni.

Közben Svájc-szerte több ezer kapitalizmus ellenes tüntető vonult utcára Donald Trump amerikai elnök tervezett davosi látogatása ellen. Az amerikai elnök a tervek szerint pénteken mond beszédet a Világgazdasági Fórumon.

– Miközben a svájci föderáció üdvözölni készül Trump urat, és vörös szőnyeget készül elé teríteni, mi úgy gondoljuk, hogy az embereknek is van mondanivalójuk. Ez pedig az, hogy a politikája elfogadhatatlan, mert az a politikai célja, hogy a tűz és vér szintjére redukálja a Földet, és a kiváltságosok hatalmát akarja megerősíteni a világ többi részével szemben – mondta Paolo Gilardi szakszervezeti vezető.

Zürichben kétezren tüntettek a banknegyedben. A rendőrség előre figyelmeztette a banki dolgozókat, hogy hagyják el a helyszínt. Tiltakoztak Lausanne-ban és Fribourgban is.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!