2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Háború Ukrajnában

Következik:

Vezércikk 14:05

Amerika már tölti a fegyvereket, Asszad tagad

Hír TV

2018. április 15., vasárnap 17:04, frissítve: vasárnap 18:00

Az Egyesült Államok csőre töltött fegyverrel várja, hogy az Asszad-rezsim bevet-e újabb vegyi fegyvert a lakosság ellen. Ezt Donald Trump elnök közölte, miután az ENSZ Biztonsági Tanácsa is elítélte a vegyi fegyver bevetését Szíriában. Trump szerint amerika a szombati bombázásnál is keményebb válaszcsapást hajt végre, ha az orosz támogatást élvező szír hadsereg újra klór-, vagy szaringázzal támad a lakosságra.

Szétlőttek egy gyárépület a szír fővárosban. Az amerikai hadsereg és a NATO-szövetségesek szerint ez egy vegyi üzem volt, ahol klór- és szaringáz készült. Ezen kívül még két vegyifegyver-raktárat lőttek szét szombat hajnalban. A szír rezsim tagadja, hogy volt vegyi fegyverük.

„Mióta a háború tart, gyógyszerhiány van. Különösen rákellenes gyógyszerből van kevés, ezért mi itt három rák elleni gyógyszert is kifejlesztettünk és gyártottunk. Ha vegyi fegyverek lettek volna itt, most nem tudnánk védőfelszerelés nélkül beszélgetni” – érvelt az állítólagos gyógyszergyár állítólagos gyógyszerésze.

A nyugati hírszerzők szerint Asszad orosz támogatást élvező hadserege ötven vegyi támadást követett el civilek ellen a háború eleje óta.

„Múlt éjjel egyértelmű üzenetet küldtünk a szíriai rezsimnek. Amerika és a szövetségesei nem tolerálják a vegyi fegyverek bevetését, ártatlan nők, gyerekek és férfiak lemészárlását. Nem számít, hogy Oroszország milyen álhíreket terjeszt Asszad népirtásáról, mi készen állunk, hogy minden eddiginél keményebben megtoroljuk, ha Asszad újra a saját népét kezdi irtani” – mondta Mike Pence, amerikai alelnök.

Az orosz állami propaganda azt állítja, hogy a vegyi támadásokat valójában az Asszad-ellenes lázadók hajtották végre saját maguk ellen, hogy áldozatként tüntethessék fel magukat. Asszadnak egyébként sincsenek vegyi fegyverei.

„Be fogunk majd mutatni bizonyítékokat, hogy az állítólagos vegyi támadás megtervezett provokáció volt a nyugati országok részéről. Csak Amerikának akartak lehetőséget adni, hogy beavatkozhassanak Szíriában” – mondta Igor Konasenkov, orosz katonai szóvivő.

Az oroszok az ENSZ Biztonsági Tanácsában próbálták elítéltetni az amerikai bombázást, de 15 tagból csak Kínát és Bolíviát győzték meg. A tagok inkább abban értettek egyet, hogy elítélik a vegyi fegyverek bevetését, habár ezek elvileg be vannak tiltva.

Független kivizsgálás nem lesz. A Vegyifegyver Ellenes Szervezet küld megfigyelőket Szíriába, de nekik tilos a felelősök után nyomozni. A 7 éve tartó háború kilátástalanságról beszélt Ferenc pápa is a vasárnapi miséjén.

„Mélységesen aggaszt a világ helyzete. Hiába állnak a nagyhatalmak rendelkezésére a legkülönbözőbb eszközök, mégis bombákkal próbálnak megoldást találni béketárgyalások helyett - mondta a katolikus egyházfő.

A szíriai béketárgyalások új köre hétfőn kezdődik. A nyugati nagyhatalmak is ott lesznek, de emiatt a szír és az orosz vezetés se veszi komolyan a tárgyalásokat, mert ők orosz békével akarják lezárni a háborút.

2000 százalék

A Pentagon összesítése szerint péntek óta 2 ezer százalékkal nőtt az orosz álhírgyárak termelése az interneten. Az erősödés oka a szíriai bombázás. A propaganda oldalak például olyan álhíreket terjesztenek, mint hogy az amerikai bombázások miatt újrakezdődhet a nemzetközi menekültválság, vagy, hogy a vegyi fegyvereket nem is Asszad, hanem az Egyesült Államok szövetségesei vetették be. A Facebook a hónap elején közölte, hogy a legnagyobb orosz álhírterjesztő hálózatot lekapcsolták, de így is több mint 3 ezer aktív fórum van az orosz propaganda terjesztésére.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!