2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 20:55

Állandósulhatnak a tüzek Kaliforniában

Hír TV

2017. december 10., vasárnap 17:05, frissítve: vasárnap 18:35

A kaliforniai lakosság jobb, ha hozzászokik az állandó erdőtüzekhez, mert mostantól ez lesz a normális a klímaváltozás miatt. Ezt a kaliforniai kormányzó mondta az aktuális bozóttüzekkel kapcsolatos sajtótájékoztatóján. Az államban hétfő óta hat helyen ég a növényzet, és a szárazság miatt a lángok gyorsan terjednek.

A lovardát fél óra alatt kerítették körbe a lángok San Diego külvárosában. 500 állatot mentettek meg a tűzhaláltól. Az 1,3 millió lakosú metropolisz körül 20 négyzetkilométeren égett le az erdő, a tűzoltók a tűzfészkek negyedét tudták egyelőre eloltani. Erdőtüzek pusztítanak Los Angeles körül is. Kaliforniában Donald Trump amerikai elnök rendkívüli állapotot hirdetett, az államban 200 ezer embert telepítettek ki elővigyázatosságból.

Valószínűleg ez volt életem legfélelmetesebb élménye. A települést minden irányból körülvette a tűz. Minden, de tényleg minden lángolt. A fák nem elégtek, hanem felrobbantak a hőtől, és a lángok hihetetlen sebességgel terjedtek. Még az is lángra kapott, amit lelocsoltunk vízzel – mondta egy helyi lakos.

Kalifornia egyik legfontosabb ágazata, a mezőgazdaság jelentős károkat szenvedett, az amerikai avokádótermés 90 százaléka megsemmisült néhány nap alatt. A kormányzó a klímaváltozást okolja az egyre gyakoribb szárazságokért.

Kalifornia államban egy új fajta valósággal szembesülünk, teljesen hétköznapivá vált, hogy az erdőtüzek emberi életeket fenyegetnek, és több milliárd dolláros kárt okoznak. Fel kell készülnünk arra, hogy mostantól ez lesz – mondta az állam kormányzója, Jerry Brown.

Kaliforniában idén 8700 erdőtűz pusztított, és 5100 négyzetkilométernyi terület égett le. 15-en meghaltak, az anyagi kár majdnem 10 milliárd dollár volt. Az amerikai nemzeti parkokat felügyelő szervezet szerint a tüzek 90 százaléka emberi hanyagság vagy gyújtogatás következménye.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!