2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Napi aktuális 23:30

Külföld

Állandó áttelepítési programot indítana az Európai Bizottság

Állandó áttelepítési programot indítana az Európai Bizottság. Ez is szerepel a szeptember 12-i tájékoztatójukban. Ebben írnak az Európába irányuló migrációs lehetőségek bővítéséről, illetve a legális útvonalak megteremtéséről is. A kormány és a Fidesz elutasítja a terveket, ahogy nagyrészt az ellenzék is.

  • Állandó áttelepítési programot indítana az Európai Bizottság

Az Európába irányuló biztonságos és legális migrációs lehetőségek bővítése címmel jelent meg a Európai Bizottság hivatalos honlapján egy tájékoztató. A dokumentumban két fontos lépést neveznek meg: a tagállamoknak 50 ezer áttelepítési férőhelyre kell kötelezettséget vállalniuk, amit 2019 októberéig végre is kell hajtaniuk, és mindezek mellett legális és biztonságos migrációs útvonalakat is létrehoznának.

A brüsszeli dokumentumban az Európába irányuló legális migrációs lehetőségek bővítése a munkaerő-migráció, azaz a kék kártya mielőbbi bevezetése is szerepel.

A kormány elutasítja az Európai Bizottság tervét. „Ők bővíteni akarják ezeket kék kártyával, közös projektekkel, az afrikai országokkal és abban újra ott van a betelepítési kvóta, tehát a dublini reform keretében még azt a jogot is kivennék a kezünkből, hogy eldöntsük, hogy ki a bevándorló és ki a menekült” – mondta Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda

parlamenti államtitkára.

A Fidesz szerint az európai munkaerőhiányra nem lehet megoldás a bevándorlók betelepítése. „Véleményünk szerint a munkaerőpiac esetleges gondjaira sem a bevándorlás a megoldás, hanem a képzés,a munkahelyteremtés, az átirányítás. Mindezekről lehet beszélni, azonban mi nem akarjuk, hogy Magyarországon bevándorlással próbáljanak bármiféle gondot orvosolni” – mondta Hidvéghi Balázs, a párt kommunikációs igazgatója.

A Európai Bizottság javaslatával a Jobbik sem ért egyet. „A Jobbik mindenféle betelepítési kvótát elutasít, azt a kvótát is, amit esetlegesen az Európai Unió időről időre felvet” – mondta Jakab Péter, a párt képviselője.

Az LMP a legális útvonalat nem támogatná, az ökopárt a közös határvédelmet tartja fontosnak. „Meg kell tenni azokat a lépéseket, hogy ne induljanak el, pontosan ezért hívja fel a figyelmet az LMP újra és újra, hogy a migrációval a klímaváltozás nagyon komolyan összefügg” – mondta Schmuck Erzsébet, a párt képviselője.

A Párbeszéd szerint a migrációnál van, ami nagyobb veszélyt jelent Magyarországra. „A kormánypártok folyamatosan a migráció témáját szeretnék napirenden tartani, mi azonban azt gondoljuk, hogy ennél sokkal nagyobb veszélyt jelent Magyarországra az egészségügy” – nyilatkozta Szabó Tímea, a párt képviselője.

Az MSZP-s Korózs Lajos kitért a válaszadás elől. „Nem is akarok erre válaszolni, mert nem ez érdekli a magyar embereket. Nem az érdekli az embereket az egészségügyi ellátásban, hogy az EU honlapján mi a Szűz Máriát raktak ki” – mondta.

A Liberálisok amellett álltak ki, hogy közös Európai megoldásra van szükség.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Vezércikk – Országjárásra indult Orbán Viktor + videó

Vezércikk – Országjárásra indult Orbán Viktor + videó

Országjárásra indult Orbán Viktor. Eközben Donáth Anna arra panaszkodott, hogy szerinte Magyar Péter támogatói elkezdtek fanatikusan és erőszakosan viselkedni. Holott a Momentum elnöke szerint mindannyiunk felelőssége, hogy „edukálják a követőiket". Hogy mit gondolnak erről a Vezércikk vendégei: Bencsik András, Boros Bánk Levente és Móczár Gábor, kiderült esti adásunkból.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!