2020. április 10.,
péntek, Zsolt napja

Alig kapnak információt a karantén alá vett tenerifei szálloda lakói

Hír TV

2020. február 26., szerda 10:05

11-re emelkedett Olaszországban a koronavírus halálos áldozatainak száma. Országszerte 323 megbetegedést diagnosztizáltak. Kimutatták két újabb embernél a fertőzést Németországban, két olyan tartományban, amelyeket eddig nem érintett a járvány. Franciaországban is találtak két újabb beteget. A spanyolországi Tenerife szigetén egy szállodában továbbra is mintegy ezer turista köztük 5 magyar van karanténban. A vírus eddig 11 európai országban ütötte fel a fejét.

Egymástól próbálnak információt szerezni a Tenerifen karantén alá helyezett szálloda lakói.

A turisták arra panaszkodnak, hogy senki nem tudatja velük mi vár rájuk és meddig tart pontosan a lezárás. Az emberek elsősorban amiatt aggódnak, hogy a karantén miatt nagyobb eséllyel kapják majd el a vírust.

A hotel környékét rendőrök lepték el és minden bejáratot lelakatoltak.

A kanári-szigetek fővárosában azután helyezték vesztegzár alá az egész hotelt, miután egy olasz férfiról és feleségéről kiderült, hogy koronavírussal fertőződött meg. Egy helyi orvosi csapat teszteli a csaknem ezer turistát. A Külügyminisztérium tájékoztatása szerint 5 magyar is van a hotelben.

A legtöbb megbetegedést Lombardia és Beneto tartományból jelentették. A vírus azonban már elérte Itália más régióit is. Egy firenzei és egy palermói betegnek is pozitív lett a tesztje. Ennek ellenére nem tervezik a határok lezárást.

Egyre több országban regisztrálnak koronavírussal fertőzött betegeket.

A járvány eddig Nagy-Britanniában, Belgium, Franciaország, Spanyolország, Svájc Németország, Horvátország , Svédország Finnország és Ausztriában ütött fel a fejét.

Egy magyar nő Miháczi Beáta egy bécsi kórházban várja a vírusteszt eredményét. Elmondása szerint belázasodott, ezért felhívta az ügyeleti telefonszámot. Miután elmondta a tüneteit, azonnal kórházba szállították.

Kivonta a forgalomból és fertőtlenítette a Wizz Air azt a repülőgépet, amelyiken egy fertőzött utazott

Kivonta a forgalomból és fertőtlenítette a Wizz Air azt a repülőgépét, amelyen korábban egy koronavírussal fertőzött ember utazott a Bologna-Craiova közötti járaton - közölte a légitársaság szerdán az MTI-vel.

 A közleményben Wizz Air megerősítette, hogy folyamatos egyeztetést folytat az érintett hatóságokkal azokról a következő időszakban szükséges intézkedésekről, amelyek szavatolhatják a koronavírussal fertőzött utassal együtt utazó személyzet és utastársak egészségét.

"A járatot teljesítő repülőgépet azonnali hatállyal kivontuk a közlekedésből, és a vonatkozó szabályoknak megfelelően fertőtlenítjük, mielőtt újra forgalomba állítjuk. A Wizz Air W6 3762, Bolognából Craiovába közlekedő járatához másik repülőgépet biztosítottunk a flottánkból, és a járat indulását egyúttal február 26-ára halasztottuk" - írták.

Hozzátették, bár a kialakult helyzet a Wizz Air befolyásán kívül esik, a légitársaság elnézést kér az okozott kellemetlenségért. "Utasaink és személyzetünk biztonsága továbbra is a legfontosabb számunkra, és a WIZZ minden szükséges lépést megtesz, hogy megőrizze azt" - hangsúlyozták.

A légitársaság kedden azt írta, a hatóságok értesítették a Wizz Airt, hogy koronavírus-fertőzést diagnosztizáltak a légitársaság W6 3762 számú, február 18-án Bolognából Craiovába, valamint W6 3761 számú, február 22-én Craiovából Bolognába közlekedő járatának egyik utasánál.

A légitársaság karbantartó és földi kiszolgáló személyzete világos irányelvek mentén, jól szabályozott folyamatokat követve, a hatóságok előírásainak megfelelően kezeli ezt, és a hasonló eseteket - tették hozzá.

A Budapest Airport korábban közölte, hogy a ferihegyi reptéren százmillió forintos nagyságrendű felszereléssel és eszközzel rendelkezik, amellyel képes ellátni a rá vonatkozó előírásokat, és támogatni tudja a hatóságok munkáját. A repülőtér üzemeltetőnek jelentős készlet áll rendelkezésére a szükséges védőfelszerelésekből (védőruhák, kesztyűk, maszkok, cipővédők) és a fertőtlenítéshez szükséges anyagokból, eszközökből, továbbá biztosítani tudja a megfelelő elkülönítő helyiségeket is - tette hozzá.  Hozzátették, gyanú esetén az erre felkészült egészségügyi intézménybe szállítják az érintett utast, a repülőtér kényszerhelyzeti készültség szolgálata pedig fertőtleníti a légijárművet és helyiségeket.

A Budapest Airport a repülőtér teljes területén szórólapokkal, valamint információs táblák segítségével tájékoztatja az utasokat a legfontosabb higiénés szabályokról, továbbá arról, hogy mi a teendő, ha utazás során betegnek érzik magukat

A Budapest Airport folyamatos kapcsolatot tart fenn a Nemzeti Népegészségügyi Központtal (NNK), valamint Budapest Főváros Kormányhivatala Népegészségügyi Főosztályának repülőtéri népegészségügyi kirendeltségével, hogy elrendelés esetén a rendkívüli óvintézkedéseket haladéktalanul be tudja vezetni a repülőtéren.

Franciaországban meghalt egy második beteg, az első francia állampolgár

Meghalt egy második beteg szerdára virradó éjjel Franciaországban az új koronavírus okozta megbetegedésben, ő a járvány első francia állampolgárságú áldozata - jelentette be a francia egészségügyi minisztérium.

Az áldozat egy 60 éves férfi, Kínában kapta el a vírust, kedd este szállították súlyos állapotban kórházba Párizsban.

Az első áldozat egy nyolcvanéves kínai turista volt, aki egy héttel ezelőtt szintén egy párizsi kórházban hunyt el.

A Franciaországban talált esetek száma 17-re emelkedett, köztük öt embernél az elmúlt 24 órában bizonyultak pozitívnak a koronavírus-tesztek, míg a korábban kezelt betegek már meggyógyultak.

 

Hír TV / MTI