2023. 12. 08. Péntek Mária napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Háború Ukrajnában 13:00

Külföld

Aláírták az új Brexit egyezményt az uniós tagállamok vezetői

Aláírták az Európai Unió állam- és kormányfői, köztük Orbán Viktor miniszterelnök a brit EU-tagság megszűnését szabályozó megállapodást. A brüsszeli csúcs résztvevői a Közösség integrációjáról és bővítéséről is tárgyaltak, de a többség elutasította Albánia és Észak-Macedónia uniós csatlakozását. Ma a költségvetésről egyeztetnek, de a javaslatot hazánk nem támogatja.

  • Aláírták az új Brexit egyezményt az uniós tagállamok vezetői

A csütörtökön kezdődött kétnapos brüsszeli egyeztetéseken hazánkat Orbán Viktor miniszterelnök képviseli. A vezetők az idei év utolsó előtti csúcstalálkozóján számos fontos témát vesznek napirendre, köztük az évek óta húzódó Brexitet.

Hosszú idő után a brit kiválás terén sikerült áttörést elérni, miután az EU-tagság megszűnését szabályozó dokumentum pontjaiban az Európai Bizottság első embere és a brit miniszterelnök is egyetértett. Az állam-és kormányfők tapssal köszöntötték a terembe érkező Boris Johnsont, később pedig alá is írták a szerződést.

Az Európai Tanács tagjai a Közösség bővítéséről is tárgyaltak. Kiszivárogtatott hírek szerint azonban Albánia és Észak-Macedónia uniós csatlakozását a többség elvetette.

Az integráció terén a visegárdi országok azonos álláspontot képviselnek. A V4-ek szerint eljött az ideje annak, hogy geopolitikai döntést hozzon az Unió, és a stabilitás, illetve a biztonság érdekében mélyítse el kapcsolatait a nyugat-balkáni államokkal.

Az ülésen a vezetők ma napirendre veszik az éghajlatváltozás kérdését és a következő hétéves költségvetését is. Utóbbi téma kapcsán a javaslatot az Unió soros elnökségi posztját betöltő Finnország mutatja be. A tervezet ugyanakkor megosztja az országokat.

Miután az indítvány a jogállamisághoz kötné a kifizetéseket, és kohéziós forrásokból fizetné a bevándorlók integrációját, ezért a programot a magyar igazságügyi miniszter, Varga Judit teljesen elfogadhatatlannak tartja.

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Katarba invitálta volna az EP elnökét Eva Kaili

Katarba invitálta volna az EP elnökét Eva Kaili

Csaknem egy évvel az eset napvilágra kerülése után újabb és újabb részletek derülnek ki a brüsszeli korrupciós botránnyal kapcsolatban. Az egyik fő gyanúsított, a volt EP-alelnök Eva Kaili például a katari futball-világbajnokságra invitálta Roberta Metsola EP-elnököt.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!