2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Akik dolgoznak, maradhatnak, a többieket deportálják

2015. július 2., csütörtök 10:55

Csak azoknak a Haitiről érkező embereknek ad állampolgárságot a dominikai kormány, akik dolgoznak, a többieket deportálja – így döntöttek a bevándorlási törvény módosításával. A nemzetközi emberi jogi szervezetek tiltakoznak a lépés ellen.

A Dominikai Köztársaságba az elmúlt száz évben több százezer ember érkezett a szomszédos Haitiből, jó részük a cukornádmezőkön dolgozik. Ők most kivételezett helyzetbe kerülnek, mert a kormány maradásra bírja őket. „A cukornádipar a Dominikai Köztársaságban több mint százéves. Most először adnak állandó tartózkodási engedélyt a munkásoknak. Most először munkások ezrei, akiknek korábban semmilyen irata sem volt, sem Haitin, sem Dominikán, most kapnak ezzel a regisztrációval” – mondja Jesus Nunez, egy cukornádültetvényen dolgozó munkás.

A dominikai kormány az országba a jobb élet reményében, folyamatosan beáramló haiti menekültek miatt döntött úgy, hogy megváltoztatja bevándorlási és állampolgársági törvényeit. Eszerint azoknak, akiknek nincsenek papírjai, nyilvántartásba kell vetetniük magukat a hatóságokkal, és azok 45 napon belül döntenek a sorsukról. Akiket nem regisztrálnak vagy kérelmüket elutasítják, azokat kitoloncolják. Nehéz helyzetben vannak azok a családok, ahol a Haitiből bevándorolt szülőknek Dominikán született gyermekük.

„A Human Rights Watch megállapította, hogy a haiti származású dominikaiak még mindig nem élhetnek bizonyos alapjogokkal, mint például a gyermek bejegyzése születésekor, beiskolázás és egyetemi felvételi, a rendes gazdaságban való részvétel, tehát nem a szürke- és feketegazdaságban, és az országon keresztül sem utazhatnak anélkül, hogy a kitiltás veszélye ne fenyegetné őket” – mutatott rá Jose Miguel Vivianco, a Human Rights Watch Americas elnöke.

A dominikai kormány visszautasítja a New York-i székhelyű civil szervezet megállapításait. „Senki sem esett túlzásba, inkább bizonyítékokat kérünk. Maguk ezt állítják, bizonyítsák be. Azt mondják, hogy a Dominikai Köztársaság emberek állampolgárságát veszi el, hogy embereket tartóztat le és visz át a határ másik oldalára. Bizonyítsák be!” – reagált Roberto Rodriguez Marchena kormányszóvivő.

A hatóságok szerint több mint 280 ezer bevándorló regisztrált Dominikán. Akik megfeleltek a kritériumoknak, két évig maradhatnak az országban. Bár a kormány tagadja a deportálásokat, a helyi médiumok több ilyen esetet is bemutattak. A dominikai hadsereg 2000 katonája segít a kormánynak az emberek határon túlra helyezésében. Azok, akiknek nincsenek papírjaik, átmenetileg menekülttáborban kapnak helyet.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!