2018. december 16.,
vasárnap, Etelka, Aletta napja

Akár halálra is ítélhetik a Charlottesville-i neonáci gázolót

Hír TV

2018. december 8., szombat 13:04, frissítve: szombat 13:30

Bűnösnek találták a Charlottesville-i neonáci gázolót. A 21 éves férfit a többi között szándékos emberölésért vonták felelősségre. Akár életfogytig tartó börtönbüntetésre is ítélhetik. Ezt a jövő héten hirdetik ki.

Tavaly augusztusban a Virginia állambeli Charlottesville-ben egy magát nyíltan neonácinak valló férfi hajtott autójával a tüntetők közé, akik a fehér felsőbbrendűséget hirdetők ellen vonultak utcára. James Fields egy 32 éves nőt halálra gázolt, 19 további személyt pedig megsebesített.

Az eseményeket az váltotta ki, hogy a városvezetés úgy döntött: eltávolítja Robert Lee tábornok a központban lévő parkban felállított szobrát. Lee az amerikai polgárháborúban a rabszolgatartó Dél oldalán harcolt. Emiatt a fehér nacionalisták felvonultak a városban, és törtek ki faji zavargások Charlottesville-ben.

Az erre válaszként adott fehér felsőbbrendűséget elítélő tüntetőkbe hajtott bele a gázoló, akit a bíróság bűnösnek talált szándékos emberölés, többrendbeli testi sértés és cserbenhagyásos gázolás miatt.

„Nem örülhetek ennél jobban. Megpróbálták kiszórni az ügyemet, és örülök, hogy a bíróság megvizsgálta. Ez a legjobb, ami történt velem az elmúlt másfél évben” – mondta egy túlélő.

A gázolásos gyilkosságért 20 éves börtönbüntetésre, vagy életfogytiglani börtönre is ítélhetik. De Fields ellen folyamatban van egy másik eljárás is. Ebben gyűlölet-bűncselekményekkel vádolják, amiért halálra is ítélhetik. A neonáci férfi minden vádpontban ártatlannak vallja magát.