2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Híradó 12:00

Külföld

Agyonlőttek három török diplomatát az észak-iraki Erbílben

Ismeretlen fegyveresek agyonlőttek szerdán három török diplomatát Erbílben, az észak-iraki Kurdisztán székhelyén - mondták el helyi kurd biztonsági tisztségviselők a Reuters hírügynökségnek.

  • Agyonlőttek három török diplomatát az észak-iraki Erbílben

Sajtóértesülések szerint török diplomaták egy közkedvelt erbíli étteremben ebédeltek, amikor egy ismeretlen támadó tüzet nyitott rájuk.

A halálos áldozatok számáról egyelőre ellentmondásos hírek érkeztek. Kurd biztonsági források a Reuters brit hírügynökségnek arról beszéltek: három török diplomata halt meg a szerdai támadásban.

Kurd tisztviselők és az iraki állami televízió szintén arról számoltak be, hogy a merényletben három török diplomata halt meg, köztük az erbíli török főkonzul helyettese is.

A török külügyminisztérium közleménye azonban a főkonzulátus egy munkatársának halálát erősítette meg. A tárca közölte: "Az iraki, valamint a helyi hatóságokkal együtt arra törekszünk, hogy minél hamarabb kézre kerítsék a támadás elkövetőit".

Ibrahim Kalin, Recep Tayyip Erdogan török elnök szóvivője hivatalos Twitter-oldalán közölte: "A megérdemelt választ kapják meg majd azok, akik ezt az álnok támadást elkövették''.

A dpa hírügynökség arról számolt be az érintett erbíli étterem tulajdonosa, hogy a merényletben az erbíli török főkonzulátus két munkatársa halt meg, egy pedig súlyosan megsebesült.

"A támadó besétált az étterembe, és ahhoz az asztalhoz ment, ahol az a három személy ült. Két pisztolyt vett elő és elkezdett lövöldözni rájuk, majd elmenekült" - közölte az étterem tulajdonosa a dpa hírügynökséggel.

A támadásért egyelőre senki sem vállalta a felelősséget.

Törökország rendszeresen hajt végre katonai műveleteket a térségben, török harci repülőgépek évek óta bombázzák a lázadók állásait Észak-Irakban, ahol a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) titkos bázisai vannak. A török védelmi minisztérium múlt szombaton jelentette be, hogy kiterjeszti a térségben május óta tartó katonai műveleteit.

A PKK - amelyet Törökország, az Európai Unió és az Egyesült Államok egyaránt terrorszervezetként tart számon - évtizedek óta küzd a főként kurdok lakta délkelet-törökországi térség autonómiájáért. A PKK 1984 óta folytat fegyveres felkelést Délkelet-Törökországban, az összecsapások 2015 nyarán, két és fél év tűzszünetet követően újultak ki, és tartanak azóta is.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!