2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben 10:55

Külföld

Agyonlőttek egy ismert iraki elemzőt bagdadi otthona közelében

Ismeretlen fegyveresek hétfőn agyonlőttek egy ismert iraki politikai elemzőt bagdadi otthona közelében - közölték rendőrségi és egészségügyi források.

  • Agyonlőttek egy ismert iraki elemzőt bagdadi otthona közelében

A hatóságok célzott merényletnek nevezték Hisám al-Hasemi meggyilkolását, de nem nevezték meg, hogy melyik csoport állhat a háttérben és egyelőre senki sem jelentkezett a támadás elkövetőjeként.

A tájékoztatás szerint két támadó érkezett egy motoron az elemző kelet-bagdadi Zajúna kerületben lévő otthonához és lőtte le a férfit.

Hasemi, aki rendkívül jó kapcsolatokkal rendelkezett, korábban tanácsadóként is dolgozott a kormánynak Haider el-Abádi miniszterelnöksége alatt, több tanulmányt is írt politikáról, az Iszlám Államról és más szélsőséges szervezetekről, valamint az iráni támogatást élvező milíciák szerepéről Irakban. A 47 éves elemző rendszeresen bírálta Twitter-oldalán a politikai elit körében burjánzó korrupciót. Nem hivatalosan a jelenlegi kormányfőnek, Musztafa al-Kádimi kabinetjének is dolgozott egy névtelenséget kérő tisztségviselő szerint.

A gyilkosság Kádimi kormánya és a nagy befolyással rendelkező síita milíciák, illetve politikai pártok közötti fokozott feszültség közepette történt. Kádimi kormányának ugyanis óvatosan kell egyensúlyoznia Irak két fő szövetségese, az Egyesült Államok és Irán között. Washington azt követeli az iraki kormánytól, hogy vessen véget az amerikai támaszpontok elleni rakétatámadásoknak, amelyekért a síita milíciákat teszi felelőssé. Irán helyi szövetségesei viszont az amerikai csapatok kivonását sürgetik, ami Teherán befolyását növelné az országban.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Kivonja katonáit Nigerből az Egyesült Államok

Kivonja katonáit Nigerből az Egyesült Államok

Megállapodás született az Egyesült Államok és Niger között az afrikai országban állomásozó amerikai katonák kivonásáról - közölte az ügyet ismerő forrás a Reuters hírügynökséggel pénteken, miután Kurt Campbell amerikai külügyminiszter-helyettes a nigeri vezetéssel tárgyalt.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!