2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Hazahúzó 01:00

Agyonlőtték az orosz nagykövetet Ankarában

2016. december 19., hétfő 19:13, frissítve: kedd 16:17

Agyonlőtték az orosz nagykövetet Ankarában. A diplomata egy fotókiállítás megnyitóján vett részt, amikor egy török szolgálaton kívüli rendőr "Allah Akbar" felkiáltással hátba lőtte. Andrej Karlov kórházba szállítás közben halt bele sérüléseibe. Az orosz külügyminisztérium terrortámadásnak minősítette az esetet.

Mi meghaltunk Aleppóban, te meghalsz itt - kiáltozta törökül a pisztolyával hadonászó gyilkos. A jól öltözött támadó a szíriai orosz beavatkozásért állt bosszút Andrej Karlov orosz nagyköveten. A merényletben többen is megsebesültek. Az egyik szemtanú így emlékezik a történtekre.

„A támadó a nagykövet háta mögött azt kiáltotta, hogy Allah-u Akbar, ti megöltétek a szíriai civileket, ez nem marad büntetlenül. Elővette a pisztolyát, és előbb a nagykövetre célzott, aztán pedig mindenki másra a teremben. A pánikban a földre vetettük magunkat. Azt láttam, hogy a támadó a mennyezet felé emelte a fegyverét, és hogy a nagykövet a földön feküdt” – mondta eé Bahar Bakir, a Habertürk című napilap munkatársa.

A támadó egy 22 éves szolgálaton kívüli török rendőrtiszt volt. A gyilkosság azután történt, hogy Törökországban a hétvégén tömeges tüntetések voltak Moszkva szíriai beavatkozása miatt. Ankara polgármestere egy korábbi merényletre emlékeztetve azt mondta, a támadás célja az orosz-török kapcsolatok megrontása volt.

„A támadás mögött ugyanazok az erők állnak, akik lelőtték az orosz harci gépet a határon. Törökország és Oroszország felelősségre fogja vonni az elkövetőket” – nyilatkozta ki Melih Gökcek, ankarai polgármester.

Az orosz külügyminisztérium szóvivője jelentette be, hogy az orosz nagykövet meghalt az ellene végrehajtott támadásban.

„Az ankarai támadás következtében megsebesült Andrej Gennagyijevics Karlov, Oroszország törökországi nagykövete, aki belehalt sérüléseibe. Az esetet terrortámadásnak tekintjük” – jelentette ki Maria Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője.

Maria Zaharova arról is beszélt, hogy a támadás mögött állókat meg fogják büntetni, a kérdést pedig az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé viszik.

A gyilkosságot követően Recep Tayyip Erdogan török elnök felhívta Vlagyimir Putyin orosz államfőt, Törökország moszkvai nagykövetsége pedig „embertelen tragédiának” nevezte a történteket. Egy orosz parlamenti képviselő szerint az eset nem befolyásolja az orosz-török kapcsolatokat, kedden a tervek szerint tartják meg a Szíria jövőjéről szóló orosz-iráni-török külügyminiszteri hármas-találkozót.

Provokációnak tekinti az orosz elnök az ankarai nagykövet meggyilkolását. Vlagyimir Putyin úgy nyilatkozott, hogy a támadás célja az orosz-török viszony és a szíriai rendezés aláásása volt, de hozzátette, hogy a támadás egyik országot sem tériti el a szíriai beavatkozástól. Az orosz elnök közölte, hogy elrendelte az orosz nagykövetségek védelmének megerősítését. Putyin hangsúlyozta: Moszkva pontosan meg akarja tudni, hogy ki áll az ankarai merénylet mögött.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!