2019. november 15.,
péntek, Albert, Lipót napja

Afrikában egyre égetőbb probléma a keresztények ellen irányuló erőszak

2019. június 14., péntek 13:22

Egyre több szó esik a keresztények ellen irányuló erőszakról. A Nyugat bármennyire is igyekszik a kereszténység Európára gyakorolt hatását eljelentékteleníteni, még a német média is felfigyelt a keresztények elleni támadások számának növekedésére. Ezúttal a Deutsche Welle számolt be arról, hogy Afrikában mekkora problémát jelent ez.

Afrika az a kontinens, ahol a keresztények elleni erőszak növekszik

– mondta Dieudonne Nzapalainga bíboros a DW-nek. A keresztények közül a legtöbb támadás a katolikusokat éri, de a többi irányzat hívőit sem kímélik. Nemcsak az egyház hivatalos képviselői, de a hívők sincsenek biztonságban.

Azt tapasztaltuk, hogy nemcsak Afrikában, hanem a világon mindenhol nő az erőszak... És néhány országban Isten népe a célpont

– folytatta.

Az erőszak szóban és fizikailag is megnyilvánulhat. Előfordul, hogy a keresztények csak fenyegető üzeneteket kapnak és provokálják őket, de sokukat bántalmazzák, elrabolják, meggyilkolják.

Vigyáznunk kell arra, hogy ne essünk csapdába

– tette hozzá a bíboros, utalva arra, hogy az erőszakra nem megoldás az erőszak.

Májusban több eset is nagyobb visszhangot kapott a sajtóban. A Közép-afrikai Köztársaságban lefejeztek egy 77 éves spanyol apácát, aki már évtizedek óta lányokat tanított varrni, valamint arra készítette fel őket, hogy jobb életük lehessen. A nő brutálisan megcsonkított holttestére abban az épületben találtak rá, ahol oktatott. Mozambikban egy 34 éves atyát késeltek halálra. Idén ő a tizedik pap, akit meggyilkoltak a világon. A tíz esetből hét Afrikában történt. Az elkövetők személyéről nincs információja a hatóságoknak. Nigériában egy evangélikus papot és a lányát rabolták el ismeretlenek. Burkina Faso északi részén 5 embert gyilkoltak meg egy protestáns templom elleni támadásban április végén. Az áldozatok között volt a pap és két fia is. Május közepén pedig számos hívővel végeztek egy szertartás során. A pap az oltáron vesztette életét.

A keresztények ezért egyre jobban félnek. A támadások miatt sokan azon gondolkodnak, hogy egyáltalán járjanak-e templomba.

Azon gondolkodunk, hogy menjünk-e templomba. De amint belépek, elönt a bizalom és imádkozok Istenhez – mondta egy nő.

Tavaly 4305 keresztényt öltek meg a hite miatt, ebből csak Nigériában 3731 embert. A meggyilkoltak száma már hat éve folyamatosan emelkedik. 2017 novembere és 2018 októbere közt megölt keresztények száma 3066-ról 4305-re nőtt, ami 40 százalékos emelkedést jelent.

Az Egyesült Királyság májusban tett közzé egy beszámolót, miszerint a világ egyes régióiban a keresztényüldözés mértéke közel áll a népirtás fogalmában leírt mértékhez. A 2019. május 2-án megjelent első, időszaki beszámoló szerint a „világ egyes térségeiben az üldözés mértéke és természete majdhogynem megfelel a népirtás ENSZ által elfogadott definíciójának”. Úgy vélik, hogy világszinten – amennyiben az úgynevezett gazdasági üldöztetést, a munkalehetőség, valamint a lakhatás elutasítását is beleértjük – háromból egy személy, bármilyen legyen a vallása, üldözésnek van kitéve, s „az esetek túlnyomó többségében (80 százalék) az inzultált személyek keresztények”.

Magyarország már korábban érzékelte ezt a problémát, ezért 2016-ban elsőként indított programot az üldözött keresztények megsegítésére. A kormány a Hungary Helps programhoz szövetségeseket keres a keresztények üldözése elleni harcban.

PestiSrácok.hu