2019. április 26.,
péntek, Ervin napja

Afganisztánban nem szolgál annyi katona, amennyit ráküldhetnek a migránskaravánra

Hír TV

2018. november 10., szombat 12:30, frissítve: szombat 12:55

Folytatja az útját az Egyesült Államok felé tartó közép-amerikai migránskaraván. Több ezren menetelnek tovább Mexikóvárosból, azzal a céllal, hogy átjussanak az amerikai határon, ezt Donald Trump új intézkedésekkel és katonák ezreinek kivezénylésével akadályozná meg.

Már készül az Egyesült Államok hadserege a közép-amerikai migránskaraván érkezésére. A határ mexikói oldalán megértően fogadták az amerikai akciót. „Szerintem ez egy megelőző intézkedés az amerikai kormány részéről. Nekünk itt káoszt okozott, de szükség van rá” – mondta egy helyi lakos.

Donald Trump már több mint 5 ezer katonát vezényelt a Mexikóval közös határra, de korábban arról beszélt, hogy akár 15 ezer egyenruhást is ide küldhet - ennyi amerikai katona Afganisztánban sem szolgál.

„Segítünk megerősíteni a határt, segítünk kontroll alatt tartani az átkelőket és az átkelők között megakadályozni a belépést” – így az egyik illetékes hadnagy.

A San Diego-i határőrség vezetője szerint a Honduras-ból indult migránskaraván tagjai jobban teszik, ha nem mennek el az Egyesült Államokig.

„Mexikó már menedékjogot kínált ezeknek az embereknek. A menedékjogi kérelmük itt valószínűleg nem lesz túl sikeres. Őrizetbe veszik, eljárás alá vonják őket, és végül visszaküldik őket a hazájukba. Úgyhogy azt üzenem nekik, hogy ne tegyék ki veszélynek magukat és másokat, főleg a gyerekeket. Ez egy nagyon veszélyes út” – hangsúlyozta a Rodney Scott.

Mexikó felajánlotta, hogy befogadja az arra jogosult menekülteket, és munkalehetőséget is kínált a karaván egyes tagjainak. Voltak is, akik éltek ezzel, de a többség folytatja az utat az Egyesült Államok felé. A karaván már több mint 1500 kilométeres utat tett meg; a menet résztvevői legutóbb Mexikóvárosban tartottak pár napos pihenőt, de pénteken több ezren ismét útra keltek.

„Addig a pontig nem állok meg, ahol már nem engednek átkelni. Ott aztán majd döntök, hogy itt maradok-e dolgozni Mexikóban” – így egy guatemalai migráns.

Donald Trump amerikai elnök csütörtökön és pénteken olyan intézkedéseket rendelt el, amelyek gyakorlatilag lehetetlenné teszik, hogy illegális bevándorlók a következő 90 napban bejussanak az Egyesült Államokba, illetve hogy menedékjogot kapjanak.