2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Afganisztán az összeomlás szélén áll, gyermekek fognak éhen halni

Afgánok milliói, köztük gyerekek fognak éhen halni, ha nem sikerül visszarántani Afganisztánt az összeomlás széléről - figyelmeztetett David Beasley, az ENSZ Élelmezési Világprogramjának (WFP) igazgatója hétfőn.

  • Afganisztán az összeomlás szélén áll, gyermekek fognak éhen halni

A tisztségviselő a befagyasztott alapok elérhetővé tételét követelte a humanitárius erőfeszítések támogatása érdekében.

Beasley rámutatott: a 39 milliós Afganisztán lakosságának mára több mint felét, 22,8 millió embert fenyeget az éhínség. Két hónappal korábban még 14 millió volt a számuk.

"Gyerekek fognak meghalni. Emberek fognak éhezni" - húzta alá Dubajban. "A dolgok sokkal rosszabbra fognak fordulni."

Beasley a finanszírozás hiányában és az afgán gazdaság összeomláshoz közeli állapotában látja a problémák gyökerét.

Afganisztánban a tálib lázadók augusztusban harc nélkül elfoglalták Kabult, és átvették a hatalmat a Nyugat által támogatott kormánytól. Ezt követően a nemzetközi adományok elapadtak, és a megszokottnál jobban előtérbe került az afgán gazdaság segélyfüggősége. Emellett Afganisztán külföldi vagyonát is befagyasztották, miután a nemzetközi közösség egyelőre nem tudja eldönteni, hányadán áll az új tálib kormánnyal.

Az élelmiszerhelyzet - amelyet tovább rontott az éghajlatváltozás - a tálib hatalomátvétel előtt is válságos volt.

"Előrejelzéseink a vártnál gyorsabban valósulnak meg" - hangsúlyozta Beasley. "Kabul gyorsabban elesett, mint ahogy vártuk, és a gazdasági összeomlás még annál is gyorsabban történik" - tette hozzá.

Kiemelte: "fel kell szabadítani a befagyasztott alapokat az emberek túlélése érdekében".

A tél közeledtével az Élelmezési Világprogramnak havonta 220 millió dollárra van szüksége ahhoz, hogy etetni tudja a legkiszolgáltatottabb helyzetben lévő afgánokat.

Sok afgán vagyontárgyainak eladására kényszerül, hogy élelmiszerhez juthasson, miután a tálibok nem tudnak fizetést adni az állami szférában dolgozóknak. Most először a városi közösségek hasonló mértékű élelmiszerválsággal szembesülnek, mint a vidékiek.

A WFP saját tartalékához is hozzányúlt annak érdekében, hogy decemberig biztosítani tudja az élelmiszersegélyeket Afganisztánnak, miután több adományozó nem tett eleget vállalásának - mondta Beasley. Előfordulhat, hogy más országoknak szánt segélyalapokból kell átcsoportosítani Afganisztán javára - tette hozzá.

Segélyszervezetek arra buzdították az új kabuli kormány emberi jogi politikájával elégedetlen országokat, hogy vegyék fel a kapcsolatot a tálibokkal az összeomlás megakadályozása érdekében. Figyelmeztettek, hogy az összeomlás a 2015-öshöz hasonló migrációs válságot válthat ki.

"Nem hiszem, hogy a világ vezetői tudatában vannak annak, mi vár rájuk" - mondta Beasley, felsorolva számos humanitárius válsághelyzetet a Közel-Keleten, Afrikában és Közép-Amerikában.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!