2020. augusztus 12.,
szerda, Klára napja

Afgán elnök:A hadsereg újrakezdi a tálibok elleni hadműveleteit

MTI

2020. május 12., kedd 18:41

Védekezőből támadó módba vált az afgán hadsereg, és újrakezdi a tálibok elleni hadműveleteket - jelentette be az ország elnöke kedden, röviddel az után, hogy ismeretlen fegyveresek megtámadtak egy kabuli szülészeti klinikát, és a támadásban tizenhárman vesztették életüket, köztük két újszülött is.

"Azért, hogy biztosítsuk a rendet a közterületeken, és megakadályozzuk a tálibok és más terroristacsoportok támadásait, elrendelem, hogy az afgán biztonsági erők aktív védekezésről támadó módra váltsanak, s megkezdjék műveleteiket az ellenségek ellen" - közölte televíziós beszédében Asraf Gáni.

Ugyancsak kedden egy öngyilkos merénylő felrobbantotta magát a kelet-afganisztáni Nangarhar tartományban is, egy temetési menetben. Az áldozatok számáról eltérő értesüléseket közöltek, egyes hivatalos források legalább tizenöt halottról és több mint ötven sebesültről számoltak be.

Noha a tálibok nem sokkal a merényletek után szóvivőjük útján jelezték, hogy egyik akcióhoz sincs közük, Gáni azzal vádolta őket, hogy nem fogadták el Kabulnak a tűzszünetre és az erőszakos cselekmények felfüggesztésére vonatkozó felhívásait.

A Tolonews című afgán hírportál által is idézett beszédében az államfő hangsúlyozta, hogy Kabul tűzszünetre vonatkozó ajánlata nem a gyengeség jele, hanem csupán a béke iránti elkötelezettséget mutatja.

A tálibok és az Egyesült Államok képviselői Dohában február 29-én békemegállapodást írtak alá, amely előírja egyebek között a tálibok és az afgán kormány közötti béketárgyalások megindítását is. Az egyezmény felszólítja a radikálisokat az erőszakcselekmények leállítására. Ennek ellenére a tálibok azóta több támadást elkövettek.

Az országban 2015 óta az Iszlám Állam terrorszervezet is aktív. A dzsihadisták a legtöbb merényletet a keleti Nangarhar és Kunar tartományban, valamint Kabulban hajtották végre.

 

MTI